Skillnad mellan versioner av "Atlas"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
(omdir)
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Förlag och studior]]
#REDIRECT[[Atlas Comics]]
[[Kategori:Amerikanska förlag och studior]]
Det har funnits två amerikanska serieförlag med namnet '''Atlas Comics'''.
 
Det första var aktivt på 1950-talet, hette ursprungligen [[Timely Comics]] och utvecklades sedermera till det idag välkända [[Marvel Comics]].
 
Det andra var aktivt på 1970-talet och hade ett koncept liknande [[Marvel]]s, med främst [[superhjälte]]serier i bagaget. Det är idag nedlagt.
 
 
==Timely Comics (I)==
[[Martin Goodman]] startade på 1930-talet serieförlaget [[Timely Comics]], som rönte stor popularitet med [[superhjältar]] som [[Captain America]], [[Sub-Mariner]] och [[Human Torch]] under hela 1940-talet.
 
Efter andra världskrigets slut minskade emellertid serietidningsförsäljningen drastiskt i USA och särskilt superhjälten tappade dragningskraft. Endast ett fåtal superhjältar, som konkurrenten [[DC Comics]]' [[Superman]], [[Batman]] och [[Wonder Woman]], fortsatte att publiceras. I övrigt sökte sig serietidningsförlagen i huvudsak till nya marker.
Namnet Timely Comics slutade att användas i och med sista numret av ''[[Captain America's Weird Tales]]'' (tidigare ''[[Captain America Comics]]'') i februari 1950 (nr 75). Andra tidigare storsäljare, som ''[[Marvel Mystery Comics]]'' och ''[[Sub-Mariner Comics]]'' hade då redan slutat publiceras.
 
Goodman började använda sitt distributionsföretag '''Atlas Comics''' som förlagsnamn och logotyp för serieutgivningen från och med de serietidningar som hade omslagsdatumet november 1951. I samma veva började nya genrer publiceras i serieform, framför allt sådana som populariserats av de samtida biograffilmerna och det växande mediet televisionen – [[western]]s, [[science ficton]], [[romantik]]- och [[humorserier]]. Under den här tiden skapades figurer som västernhjälten [[Rawhide Kid]].
 
I mitten av 50-talet lade Goodman över distributionen på [[American News Company]], som närmast hade monopol på serietidningsdistributionen under den här perioden. En rättstvist med förödande utgång gjorde att detta bolag lade ner sin verksamhet 1956.
 
Förändring var i faggorna för förlaget Altas. Den sista tidning som trycktes med den klassiska Atlas-loggan var ''[[Dippy Duck]]'' nr 1 (1957). ''[[Patsy Walker]]'' nr 73, som kom samma månad, var den första Atlas-utgivna tidningen utan nämnda logotype. Ett nytt förlagsnamn skulle däremot dröja några år.
 
Den första tidningen som officiellt utgavs av [[Marvel Comics]] var ''[[Amazing Adventures]]'' nr 3, omslagsmärkt augusti 1961 (men publicerad i maj).
 
===Tecknare===
Flera kända serietecknare har arbetat för Atlas, inkl.
*[[Ross Andru]]
*[[Dick Ayers]]
*[[Dave Berg]]
*[[John Buscema]]
*[[Gene Colan]]
*[[Reed Crandall]]
*[[Jack Davis]]
*[[Steve Ditko]]
*[[Mort Drucker]]
*[[Bill Everett]]
*[[Russ Heath]]
*[[Don Heck]]
*[[Jack Kirby]]
*[[Joe Maneely]]
*[[Joe Orlando]]
*[[Bob Powell]]
*[[John Romita Sr.]]
*[[John Severin]]
*[[Joe Sinnott]]
*[[Al Williamson]]
*[[George Woodbridge]]
 
Flera av de här serierna publicerades på svenska i tidiga ''[[Seriemagasinet]]''.
 
==Timely Comics (II)==
{{stub}}

Versionen från 20 februari 2007 kl. 12.58

Omdirigering till: