Diskussion:Fiktiva universum

Från Seriewikin
Version från den 8 augusti 2013 kl. 07.26 av Steamboat Willie (diskussion | bidrag) (Flyttar inte...)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Om detta med definitioner

Det här är ju en intressant fråga. Vilka avgränsningar och definitioner ska man ha? Om Klackamo är ett fiktivt universum så är väl i princip ALLA spelplatser i tecknade serier, i någon mån, fiktiva universum? Visst, jag kan förstå varför Klackamo skulle kunna betraktas som ett fiktivt universum, det är ju dåtid och nutid på samma gång, tiden står stilla samtidigt som vissa moderna företeeelser tillåts sippra in. Men ett exempel på ett mer "traditionellt" fiktivt universum är kanske Thorgals parallellvärld? Man känner igen vissa saker: vikingar, romare osv, medan andra element från medeltiden helt lyser med sin frånvaro --- den kristna kyrkan till exempel, som är ersatt av andra läror... Hoff 12 april 2012 kl. 12.56 (CEST)

Jag funderade litet åt det hållet, också, men det jag tänkte var mer att det inte var Klackamo i sig som var ett fiktivt universum, utan i såfall var det 91:ans värld, om du förstår distinktionen. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 12 april 2012 kl. 13.11 (CEST)
Men fortfarande måste det ju gälla så gott som alla serier, att de utspelar sig i en fiktiv/parallell värld, med särskilda/speciella premisser. Fantomen som inte riktigt kan bestämma sig för hur gammal han är, eller vilket ordningstal han har. Tintin som håller sig ung från årtionde till årtionde. Disneyankorna som (väl?) inte lägger några ägg. Man måste kanske skilja mellan fiktiva universum som förhåller sig till vår verklighet (som satirer, förenklingar... eller som delar vissa länder och epoker med oss osv) och sådan som helt spinner fritt... Fast FINNS det några sådana? Skulle de över huvudtaget bli begripliga/meningsfulla? Hoff 12 april 2012 kl. 16.06 (CEST)
Det är väl svårt att veta var man skall dra gränsen mellan ett fiktivt universum och till exempel en fiktiv stad. All skönlitteratur finns ju i någon mån i en egen verklighet även om den samtidigt skall antas vara en del i vår egen verklighet och många serier utspelar sig ju dessutom uttryckligen i verkliga städer och länder. När man pratar om universum i detta sammanhang, avser man ett universum i betydelsen plats eller i betydelsen verklighet? När jag tänker på saken, har Wakuran kanske rätt i att det vore vettigare att kalla något för 91:ans värld och i så fall kommmer man väl närmare universum i betydelsen verklighet. E.G. den 12 april 2012 kl. 18.16 (CEST)
Sedan hänger väl de gamla "91:an-serierna" delvis samman också, med varandra (i ett svenskt "äldre" humorserieuniversum)? Det är fullt rimligt att Åsa-Nisse, 91:an, Kronblom och Agust skulle kunna träffas. Till exempel i Knohult. Däremot mindre sannolikt att Socker-Conny eller någon Utivårhage-figur skulle dyka upp på mötesplatsen. Äsch, jag vet inte. Hoff 13 april 2012 kl. 11.28 (CEST)
Åsa-Nisse/ 91:an/ Kronblom har ju träffats några gånger, minns jag, men där känns det mer som sällsynta crossovers än som kanoniska universum. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 13 april 2012 kl. 15.28 (CEST)
På den tiden när 91:an och Kronblom gjordes av samma skapare (hm, jag menar skapare både som plural och singular, tror jag!)var det nog samma värld/världsbild även vad värderingar och ideologier beträffade. Någon borde skriva en c-uppsats om det! Ibland kan ju en skapare företräda helt olika tankesystem i olika serier. Det kändaste exemplet är väl läsaren som skrev till Tintintidningen och tyckte att Bernard Prince var så progressiv och nästansocialistisk men fördömde den USA-imperialistiska fascisten Bruno Brazil. Utan att veta att båda serierna skrevs av samma person, fast under olika pseudonymer. Oj, hoppsan, det kan bli D-uppsats också. Hoff 13 april 2012 kl. 16.18 (CEST)

Flytta sidan

För att komma tillrätta med de förvisso vettiga invändningar som finns ovan om att alla fiktiva verkligheter kanske inte kan kallas universum, föreslår jag att den här sidan flyttas till rubriken Fiktiv verklighet i stället. Det begreppet kan ha en bredare innebörd. E.G. den 8 juni 2013 kl. 14.24 (CEST)

Fast frågan är om det begreppet är tydligare. Dessutom innehåller i princip varenda serie som gjorts en fiktiv verklighet. Jag tycker nog mest det bara gör det hela luddigare. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 10 juni 2013 kl. 14.04 (CEST)
Finner ingen konsensus för en flytt, och inget direkt logiskt föslag till bättre uppslagsord. Tänk ett varv till och återkom. Jag tar bort flyttmallen så länge. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- (diskussion) 8 augusti 2013 kl. 08.26 (CEST)