Diskussion:Lista över Team Fantomen-äventyr

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ungefär såhär tänker jag mig att ett index över Team Fantomens äventyr skulle kunna se ut. Jag har utgått från Bertil Wilhelmsson-indexet (eftersom det nästan bara var han som tecknade i början). Jag har tagit med omtecknade äventyr, men endast om hela äventyret är nytecknat. De italienska äventyren innehåller oftast bara några få sidor/rutor som tecknats för publicering i Sverige, och därför tycker jag att dessa äventyr fortfarande i grund och botten är italienska och inte producerade av den svenska redaktionen. Andreas 10 april 2007 kl.16.33 (CEST)

Jag lade till de äventyr som Bertil Wilhelmsson tecknade fram till 1972 men är lite osäker på huruvida man skall lägga in resten av hans äventyr tillsammans med Kari Leppänens och Norman Workers, det kanske blir allt för förvirrande då. Jag måste dock säga att det skulle kännas lättare att först lägga in en serieskapares index och sedan föra in det på listan, även om Andreas nu har uttryckt sig skeptiskt till index för alla Fantomenkreatörer i den tidigare diskussionen. Karl MAN 10 april 2007 kl.16.52 (CEST)
Fast vilka äventyr anser TF själva vara äventyr? Och bör inte listan delas upp på flera artiklar, och isåfall, hur? Kronologiskt efter årtionde? 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 10 april 2007 kl.17.00 (CEST)
Ja, efter årtionde eller t.ex. jämnt hundratal äventyr måste man nog dela upp listan, annars blir den för stor. Det är väl upp till den som vill jobba på indexet att avgöra om man vill ta en viss serieskapares äventyr eller lägga in dem kronologiskt. Det senare känns mer logiskt för min del iaf, och kronologiska listor finns redan på ett antal sajter på nätet (t.ex. [1] och [2]). Om man nu hellre vill lägga in en viss serieskapares äventyr i dennes artikel först föreslår jag att man ändå använder sig i samma upplägg som det vi beslutar oss för i detta index (dvs ta med kolumn både för författare och tecknare). Om man använder sig av samma kolumner så kan man kopiera rakt av mellan olika index sedan. Andreas 10 april 2007 kl.18.20 (CEST)

Mallanvändningen

Jag tycker att det är lite dumt med att ha en mall här så att man måste klicka fram listan, om det hade varit i slutet på en artikel så hade jag förstått, nu så är det endast onödigt. Att ha en lång lista i slutet på en artikel kan bli lite skrymmande men hela den här artikeln fokuserar ju på denna lista. Jag tar därför bort mallarna. Karl MAN 2/7 2007

Guldormen

Jag hävdar med bestämdhet att "Guldormen" borde räknas som ett äventyr. De enskilda delarna består bara av enstaka sidor och publicerades dessutom i omkastad ordningsföljd. Med andra ord kan man inte läsa det som en följetong (del 1 följt av del 2 osv), utan det var meningen att alla sidor skulle sättas ihop och läsas i samlad form, som ett äventyr. I övrigt är det kul att se att listan växer :) Andreas 8 augusti 2007 kl.17.15 (CEST)

Skall vi då sätta in samma nummer på alla Guldormen-avsnitt? Det kommer att se lite konstigt ut om vi har dem i nuvarande ordning fast med samma index, men det kanske är något som man i så fall får leva med. 8/8 2007 Karl MAN
Jag föreslår att Guldormen bara står med på en rad, och alltså får ett nummer. I publicering skriver man då Fantomen nr 5–14/1985, och sen kan man förtydliga i kommentaren att det rör sig om en samlarserie. Andreas 8 augusti 2007 kl.23.47 (CEST)
Håller med Andreas. //Sir-L 9 augusti 2007 kl.00.09 (CEST)
Absolut. Det verkar vara det vettigaste.

Mörkrets Hjärta

Mörkrets Hjärta är indelad i sju delar som i sin tur är indelade i ett antal avsnitt (minimum antal 6). Hur skall dessa numreras? Jag numrerar dem just nu som alla andra avsnitt. Karl MAN 23/8 2007

Liten fundering: Har inte Team Fantomen någon "officiell" numrering på äventyren? I så fall borde denna användas. //Sir-L 23 augusti 2007 kl.17.42 (CEST)
Jag bestämde mig för att endast nämna dem "Mörkrets Hjärta I", "Mörkrets Hjärta II", osv och sedan ange i vilka nummer de gick, lite som i fallet "Guldormen". Karl MAN 23/8 2007
Svar på Sir-L:s fråga: Nej, det finns ingen officiell numrering. Alla index och numreringar som är gjorda har gjorts av fans. Ang. "Mörkrets hjärta"-avsnitten finns ju alternativen att lägga upp dessa under artikeln "Fantomenlegender" istället. Detta eftersom äventyren gick under denna titel och inte "Fantomen". (nästa fråga blir hur man gör med "Djungeläventyren" från 1993–94, som inte finns med i listan nu...) Andreas 23 augusti 2007 kl.18.15 (CEST)
Jag föreslår att man sätter "Mörkrets Hjärta" som ett enda äventyr och sedan anger i vilka nummer som det gick, i kommentaren förklarar man sedan kortfattat omständigheterna och länkar till "Fantomenlegender". "Djungeläventyren" är redan registrerade som vanliga Fantomenäventyr. Karl MAN 24 augusti 2007
Jag agerar enligt det egna förslaget. Karl MAN 27 augusti 2007

Fantomen år 1

Hur skall man behandla "Fantomen år 1"-konceptet som spände över flera nummer och i viss mån fortfarade fortsätter. Som det är nu så har de första äventyren "Fantomen år 1 -" i början på titeln. Karl MAN 28 augusti 2007

Kanske kan man plocka bort "Fantomen År 1" från titeln och istället bara ha med det i kommentar-fältet? Och då kan man även ta upp det för de äventyr som inte hade med det i titeln. Andreas 28 augusti 2007 kl.16.54 (CEST)
Personligen tycker jag att "Fantomen år 1" ska vara kvar, är det med i titeln så är det av en anledning. //Sir-L 28 augusti 2007 kl.21.01 (CEST)
Jag har kollat efter; det var mer en slags logotyp som satt vid rubriken på de allra första äventyren. Karl MAN 24 september 2007

Nr 671 "Hjälten" av Raab och Davis - ett Team Fantomen-äventyr?

Jag tycker att äventyr nr 671, "Hjälten" av Raab och Davis ser ut som att den kommer från en amerikansk produktion av Moonstone Books, jag vet att Ben Raab var/är inblandad i Moonstone Books' fantomenäventyr som enligt flera uppgifter i Fantomen inte passar i tidningen. Jag har därför starka misstankar att det inte är en Team Fantomen-produktion, utan en Moonstone Books-produktion som fantomenredaktionen lade in på mittenuppslaget bara på prov, lite för att läsarna skulle få ett smakprov på hur Fantomen kan se ut. Karl MAN 24 september 2007 kl.18.51 (CEST)

Det ser misstänkt ut, ja – men så är det inte. "Hjälten" har aldrig publicerats av Moonstone utan endast i den svenska Fantomentidningen (och ev. i Norge och Finland också). Moonstone hade inte ens börjat ge ut Fantomenserier när detta avsnitt dök up i Fantomen 17/2001. I samma nummer som den publicerades fick man även rösta på om man ville se mer Fantomenäventyr i den här stilen. Eftersom det inte har blivit nåt mer sånt får man väl tolka det som att experimentet inte blev populärt.Andreas 24 september 2007 kl.19.19 (CEST)

Kommentarer

En trevlig lista, och i de flesta avseenden komplett. Några komentarer:

  • 259 - "Fant-omen eller ett liv i hemlighet" är som det nämns i tabellen en parodi. Personligen så ställer jag mig frågande till om denna serie bör inkluderas i uppräkningen. Snarare, skulle jag säga, hör den hemma i ett appendix med parodi-serier och liknande som har producerats av Team Fantomen. Förutom "Ett liv i hemlighet" skulle då även "Avslöjande besök" av Granberg & Lindahl (FA 2/86), "En dag med Fantomen" av Ian Colbell (FA 24/87, repriserad lätt redigerad som "En vanlig dag i en vandrande vålnads liv" i FA 17-19/02), "Supertönten" av Ian Colbell (22-24/90), samt de tio korta serier ("Ankomsten", "Kontakten", "Attacken", "Bortförklaringen", "Kortslutningen", "Uppkopplingen", "Urkopplad", "Utbrytningen", "Avslutningen" och "Omstarten") som Granberg och Lindahl skapade som prologer till tidningen Fantomenkrönikas tio första nummer.
  • 479 - "Mörkrets hjärta" kan man visserligen se som en enda serie, men, åter igen enbart min uppfattning, är det inte vettigare att lyfta ur även denna/dessa serier ur den kronologiska listan och ha i ett appendix?
  • 671 - "Hjälten"; precis som parodierna menar jag att denna serie inte riktigt går att jämställa med de ordinare Fantomenäventyren. Såväl tecknarstilen som berättartekniskt skiljer den sig från dessa, och den passar heller inte in i den mytologi som övriga Team Fantomen-producerade serier existerar i. Sålunda bildar "Hjälten", menar jag, en egen grupp av Fantomen-serier, såväl produktionsmässigt som inom Fantomens värld. När serien gick i FA-tidningen presenterades den dessutom som ett experiment, och gick som en bilaga till Fantomenklubben. Hur man bör hantera denna serien i listan är jag dock inte säker på - den bästa lösningen är kanske att sammanföra den till det appendix som även omfattar parodier.

Dessutom finns det några Team Fantomen-produktioner som inte finns upptagna i listan:

  • Knut Westads fyra ensidesserier under rubriken Fantomenlegenden: Trollkarlar (Fa 2/87), Sagan om Devil (Fa 4/87), Fantomenstigen (Fa 8/87), T (Fa 11/87). Även dessa serier, så anspråkslösa de är, bör nämnas i artikeln, förslagsvis även de i ett eget appendix.
  • 2003-2004 lät Ulf Granberg Kari Leppänen tuscha om tre Fantomenserier som ursprungligen gått som dagsstripp - "Näckrosrånaren" (Fa 18/03), "Den gåtfulla staden" (Fa 21/03) och "Apmännens dal" (Fa 3/04). Det första med manus av Reimerthi och de två resterande med manus av de Paul. När dessa serier gick i amerikanska (och svenska) dagstidningar var de skissade av George Olesen och tuschade av Keith Williams. De versioner som gick i FA-tidningen behöll Olesens skisser, men lät alltså Leppänen tuscha dem. Huruvida man (som jag) uppfattar Leppänens serier som nya serier, på samma vis som andra av Team Fantomen omtecknade dagsstrippsserier, eller inte gör det, är en fråga som man naturligtvis får diskutera, men nog bör dessa seriers existens omnämnas i artikeln.
  • I FA 15/69 publicerades söndagsäventyret "Jetpiraterna" av Falk & Barry. Möjligen eftersom denna serier är relativt kort lät redaktionen Anders Thorell teckna en 7 sidor lång prolog, baserat på söndagsserien "Helikopterpiraterna" av Falk & McCoy från 1952. Personligen ser dessa sju sidor som ett individuellt äventyr, men även detta är naturligtvis en smaksak. Dock bör väl detta nämnas i listan.
  • Slutligen finns det ett Team Fantomen-producerat Fantomen-äventyr som inte har publicerats i Sverige, och inte heller finns medtaget i listan. I den norska tidningen Bellona Magasinet publicerades 1989 den 15 sidor långa "Dødelig last" av med manus av Terje Emberland (en av författarna bakom synonymen Borgnes) och bild av Westad. Denna serie bör definitivt stå med i listan.

Som sagt - mestadels mina personliga uppfattningar. Kanske kan de vara till nytta i alla fall. Lycka till!