Dumbo

Från Seriewikin
Version från den 2 april 2020 kl. 06.48 av E.G. (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Dumbo och Timothy av John Ushler efter manus av Frank Reilly från filmadaptionen av "Dumbo", söndagssida 1965 (Historiekod: ZT 046) © Disney

"Dumbo" blev vid filmpremiären 1941 Walt Disneys fjärde tecknade långfilm, och var såväl den första som inte bygger på någon välkänd litterär förlaga, som den första som utspelar sig i samtiden. För regin svarade Ben Sharpsteen, och filmen har kommit att överföras till seriemediet ett flertal gånger.

Handlingen

Den lilla elefantungen Dumbo föds på en cirkus, men hans stora öron gör att han blir utstött av de andra elefanterna och hånad de människor som arbetar på cirkusen. Hans enda vän blir den lilla musen Timothy, men allt förändras när det visar sig att Dumbo kan flyga.

Adaptioner

1941 blev "Dumbo" en av de första serierna att skapas under Western Publishings licenskontrakt för produktion av amerikanska serietidningar med Disneyserier. Tecknaren var Irving Tripp.

1954 tecknade Al Hubbard en ny serietidningsversion av filmen och 1965 tecknade John Ushler en dagspressversion efter Frank Reillys manus för söndagssidan Walt Disney's Treasury of Classic Tales.

I svenska serietidningar har Hubbards version publicerats: i Walt Disney's Serier nr. 8/1956 och repriserat i nr. 4/1971.

Andra serier

Från 1940- till 1980-talet fortsatte Dumbo att sporadiskt figurera i serier tillsammans med andra Disneyfigurer, inte minst i "Piff och Puff"-serier. Under 1950-talet producerades "Dumbo"-seriestrippar för den brittiska serietidningsmarknaden, men framför allt har nya serier producerats i Nederländerna, där korta "Dumbo"-serier producerats sedan mitten av 1970-talet. De tidiga nederländska Dumbo-serierna tecknades främst av Carol Voges, och under 1990- och 2000-talet kom José Ramón Bernado att bli flitigt anlitad, ofta till manus skrivna av Evert Geradts och Frank Jonker.