Fabler

Från Seriewikin
Version från den 14 maj 2020 kl. 15.33 av Wakuran (diskussion | bidrag) (→‎Handling: Länkar)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Nowiki.gif Denna artikel behöver wikiformateras.
Hjälp gärna till med den här och andra artiklar som saknar wikiformatering.


Fables nr 1 (2002), omslag av Alex Maleev. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Fabler" ("Fables" i original), amerikansk serie skapad av Bill Willingham. Serien debuterade under egen titel 2002 och är en av de populäraste och mest prisbelönta vuxenserierna från Vertigo/DC Comics sedan "The Sandman".

Bakgrund

Serien skapades och skrivs av Bill Willingham och handlar om hur de klassiska sagofigurerna (Snövit, Stora stygga vargen, Rödluvan, Törnrosa, tre små grisar etc.) numera lever sida vid sida med människorna. Sagofigurerna har drivits på flykten från sin värld av den mystiske The Adversary och har skapat en hemlig exilregering i USA.

Handling

Serien utspelar sig främst i New York, delvis i en fiktiv stadsdel kallad Fabletown, men även på en stor "farm" ute på landsbygden. Figurerna är public domain-figurer från legender och gamla sagor som t.ex. Snövit och den Stora stygga vargen (som numera kan anta människoskepnad och står på den goda sidan), men även figurer från "Djungelboken" och "Det susar i säven" dyker upp, liksom folk från fiktiva länder som Underlandet, Oz, Narnia och Liliput.

De bor numera i vår värld eftersom de har drivits ut ur sina egna världar av en farlig fiende kallad The Adversary. De lever i vår värld i hemlighet. De som inte ser ut som människor måste bo på "The Farm" vilket en del är missnöjda med.

De tre små grisarna försökte en gång starta en revolution mot ledningen och lyckades få med sig många men de misslyckades och vissa blev hårt bestraffade.

Häxan från "Hans och Greta" (Frau Totenkinder) är ledare för magikerna i Fabletown. Hans från samma saga är i serien en fiende som numera jobbar för de onda efter att ha blivit utstött från både Fabletown och människornas värld p.g.a. av att han hängav sig åt kyrkans verksamhet. Man kan se viss inspiration från asatro eftersom Frankensteins Monsters huvud finns med som rådgivare till sheriffen i Fabletown (Jmfr. Mimer).

Snövit och Den stora stygga vargen är gifta och har sju barn i serien. Barnen kan flyga och förvandla sig till vargar. Det sjunde barnet är en sephyr som alltid är osynlig.

Jultomten och Tandfén förekommer också i historien. Tomten förvarar sin lista över snälla barn hos sheriffen i Fabletown.

Avläggare

"Jack of Fables" är en spinoff från serien där Jack från diverse sagor är på äventyr på egen hand, men möter folk från Underlandet och Oz och hjälper dem att rymma. Även Humty Dumpty dyker upp här liksom en äldre version av Lille Svarte Sambo.

Mini sverige.gif Svensk publicering

"Fabler" publiceras i svenska tidningen Nemi med start i nr 1/2010.

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!