Skillnad mellan versioner av "Jirou Kuwata"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m
(avliden)
 
(2 mellanliggande versioner av 2 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Serieskapare]]
[[Kategori:Serieskapare]]
[[Kategori:Japanska serieskapare]]
[[Kategori:Japanska serieskapare]]
[[Bild:Batmanga.jpg|right|200px|thumb| '''"Batman"''', amerikansk utgåva. Bild av [[Jirou Kuwata]]. © [[DC Comics]]. ]]
[[Bild:Batmanga.jpg|right|200px|thumb| '''"[[Batmanga]]"''', amerikansk utgåva. omslag av [[Jirou Kuwata]]. © [[DC Comics]]. ]]
'''Jirou Kuwata (桑田次郎)''', japansk serieskapare född 17 april 1935 i Suita.
'''Jirou Kuwata (桑田次郎)''', japansk serieskapare född 17 april 1935 i Suita, död 2 juli 2020.


Kuwata debuterade som serieskapare, ''mangaka'', med mangan "[[Kaiki Seidan]]" 1948 då han bara var 13 år. Framgångsrik blev han 1957 med "[[Maboroshi Tantei]]", som även blev en populär tv-show. Nästa stora succé blev "[[8 Man]]" från 1963, som handlade om en superhjälte som var cyborg. Science fiction och action blev hans specialitet, och fram till 2010 har han förfärdigat ett 50-tal olika manga. I denna omfattande produktion återfinns typiska japanska figurer som "Godzilla" (1993) och "[[Ultraman (manga)|Ultraman]]" (1978) samt diverse andra superhjältar, kampsportshjältar, samurajer och övernaturliga hjältar. Efter diverse personliga kriser konverterade Kuwata 1977 till Buddhismen, något som också återspeglat sig i hans serier.
Kuwata debuterade som serieskapare, ''[[Mangaka_(serieterm)|mangaka]]'', med mangan "[[Kaiki Seidan]]" 1948 då han bara var 13 år. Framgångsrik blev han 1957 med "[[Maboroshi Tantei]]", som även blev en populär tv-show. Nästa stora succé blev "[[8 Man]]" från 1963, som handlade om en superhjälte som var cyborg. Science fiction och action blev hans specialitet, och fram till 2010 har han förfärdigat ett 50-tal olika manga. I denna omfattande produktion återfinns typiska japanska figurer som "Godzilla" (1993) och "[[Ultraman (manga)|Ultraman]]" (1978) samt diverse andra superhjältar, kampsportshjältar, samurajer och övernaturliga hjältar. Efter diverse personliga kriser konverterade Kuwata 1977 till Buddhismen, något som också återspeglat sig i hans serier.


Av speciellt intresse utanför Japan är hans version av [[Batman]], "バットマン", som tillkom 1966 i samband med den Batmanfeber som grasserade över världen efter den amerikanska tv-serien. Ett förlag i Tokyo, [[Shonen Gahosha]], köpte licensrättigheter och började köra en Batman-version av Kuwata veckovis för ett drygt år i tidningen ''[[Shounen King]]''. Denna version var inte känd i väst, inte ens av [[DC Comics]], förrän 2008, då [[Pantheon]] publicerade en engelsk översättning på en del av materialet i en volym, som även innehöll en exklusiv intervju med Kuwata. Hela serien kom sedan att ges ut i USA av [[DC Comics]] i tre volymer mellan 2014 och 2016 under titeln "The Bat-Manga", totalt över 1000 sidor.  
Av speciellt intresse utanför Japan är hans version av [[Batman]], "バットマン", som tillkom 1966 i samband med den ”[[Batmania]]” som grasserade över världen i samband den amerikanska tv-serien med Adam West i titelrollen. Det Tokyo-baserade serieförlaget [[Shōnen Gahōsha]] köpte [[licens]]rättigheter och började producera en Batman-version skriven och tecknad Kuwata, vilken publicerades under ett drygt år i veckotidningen ''[[Shōnen King]]''. Denna version förblev okänd i väst ända till 2008, [[Pantheon]] publicerade "[[Bat-Manga!: The Secret History of Batman in Japan]]", vilken bland annat innehöll en engelsk översättning av delar av materialet. Hela serien kom därefter att ges ut i USA av [[DC Comics]], i tre volymer från 2014 till 2016, under titeln "[[Batmanga]]".


Jirou Kuwatas Batman uppvisar hans skicklighet med mediet, man får här en Batman i retro-version, med typisk 50- och 60-talslook, där realism blandas med en överdriven seriestil, geometriska och djärva kompositioner. Batman och Robin möter skurkar som ibland är typiskt japanska, som dinosaurier, gigantiska insekter och stora robotar, men även klassiska Bob Kane-inspirerade fiender som Clayface, The Human Ball, Dr Faceless och GoGo the Magician.
Jirou Kuwatas Batman uppvisar hans skicklighet med mediet, man får här en Batman i typisk 60-talsstil, där realism blandas med en överdriven seriestil, geometriska och djärva kompositioner. Batman och Robin möter skurkar som ibland är typiskt japanska, som dinosaurier, gigantiska insekter och stora robotar, men även klassiska [[Bob Kane]]-inspirerade fiender som Clayface, The Human Ball, Dr Faceless och GoGo the Magician.
{{stub}}
{{stub}}

Nuvarande version från 9 augusti 2020 kl. 10.02

"Batmanga", amerikansk utgåva. omslag av Jirou Kuwata. © DC Comics.

Jirou Kuwata (桑田次郎), japansk serieskapare född 17 april 1935 i Suita, död 2 juli 2020.

Kuwata debuterade som serieskapare, mangaka, med mangan "Kaiki Seidan" 1948 då han bara var 13 år. Framgångsrik blev han 1957 med "Maboroshi Tantei", som även blev en populär tv-show. Nästa stora succé blev "8 Man" från 1963, som handlade om en superhjälte som var cyborg. Science fiction och action blev hans specialitet, och fram till 2010 har han förfärdigat ett 50-tal olika manga. I denna omfattande produktion återfinns typiska japanska figurer som "Godzilla" (1993) och "Ultraman" (1978) samt diverse andra superhjältar, kampsportshjältar, samurajer och övernaturliga hjältar. Efter diverse personliga kriser konverterade Kuwata 1977 till Buddhismen, något som också återspeglat sig i hans serier.

Av speciellt intresse utanför Japan är hans version av Batman, "バットマン", som tillkom 1966 i samband med den ”Batmania” som grasserade över världen i samband den amerikanska tv-serien med Adam West i titelrollen. Det Tokyo-baserade serieförlaget Shōnen Gahōsha köpte licensrättigheter och började producera en Batman-version skriven och tecknad Kuwata, vilken publicerades under ett drygt år i veckotidningen Shōnen King. Denna version förblev okänd i väst ända till 2008, då Pantheon publicerade "Bat-Manga!: The Secret History of Batman in Japan", vilken bland annat innehöll en engelsk översättning av delar av materialet. Hela serien kom därefter att ges ut i USA av DC Comics, i tre volymer från 2014 till 2016, under titeln "Batmanga".

Jirou Kuwatas Batman uppvisar hans skicklighet med mediet, man får här en Batman i typisk 60-talsstil, där realism blandas med en överdriven seriestil, geometriska och djärva kompositioner. Batman och Robin möter skurkar som ibland är typiskt japanska, som dinosaurier, gigantiska insekter och stora robotar, men även klassiska Bob Kane-inspirerade fiender som Clayface, The Human Ball, Dr Faceless och GoGo the Magician.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!