Malldiskussion:Wikipedia

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Denna mall fungerar, pga mina begränsade tekniska kunskaper, ännu bara för artiklar med samma artikelnamn som motsvarande på wikipedia. Mason 9 december 2005 kl.16.46 (CET)

Uhmmm, det kan vara ett problem, det skulle bli bättre om man kunde programmera om mallen, så att man kunde lägga in en annan sida genom att skriva in det i mallen, typ {{Wikipedia|Altlink=Helt_annan_sida|datum}}

(Annars så får man väl ta och göra en helt egen ruta på egen hand...) Någon annan teknisk begåvad? 惑乱 分からん 15 juli 2006 kl.13.21 (CEST)


Dela upp mallen?

Inte för att jag vill låta för prestigefylld... men borde vi inte ha två sådana här mallar, en som säger att artikeln är helt och hållet tagen från Wikipedia och en som säger att informationen delvis är hämtad därifrån?

Det är synd om alltför många av våra artiklar blir klassade som "mer eller mindre tagna från Wikipedia" bara för att en del information är hämtad därifrån. I vissa fall rör det sig ju om mer än 50% av artikeln som är gjord av våra "egna" användare.


OlaHe 31 januari 2006 kl.12.06 (CET)

På wikipedia har jag gjort en mall som säger: Artikeln är, i den version den hade den (datum), hämtad från Seriefrämjandets Seriewiki: (artikelns namn). Den använder jag när jag kopierar in hela artikeln härifrån. Om jag bara tar delar ifrån artikeln använder jag ingen mall utan skriver i sammanfattningsfältet vilken information som är kopierad. Det tycker jag räcker. Mason 31 januari 2006 kl.12.13 (CET)
Jag har utgått från Masons mall och modifierat den lite för våra behov. Det är jag som lagt till att informationen "helt eller delvis" kopierats från wikipedia, just för att gardera sig för båda möjligheterna. (Samtidigt brukar jag ge artikeln en rejäl språkgnuggning.) Är det otydligt eller har du förslag på en bättre formulering är det fritt att arbeta om den. Men två mallar känns lite overkill. Att lägga in info i sammanfattningsfältet är på sikt ingen optimal lösning om man vill visa varifrån informationen är hämtad, eftersom få tittar i historiken (talar av egen erfarenhet). --David Haglund 31 januari 2006 kl.16.05 (CET)
Behövs och behövs... jag tycker att det är lite synd om en artikel som t.ex. består av 10% Wikipedia-material och 90% SerieWiki-material kan få en disclaimer som antyder att den kan vara helt och hållet "kopierad". Känns som vi nedvärderar vår egen insaats lite. En risk är att vi kan få rykte att huvudsakligen vara copycats och det är ganska långt ifrån sanningen.
Men kanske är kag bara för prestigeintiktad och protektionistisk. Och det ska man ju inte vara i Wiki-sammanhang. :-)
OlaHe 31 januari 2006 kl.16.56 (CET)

Onödig mall?

Njae.. jag tycker nog att det blir lite skumt med den här Wikipedia-mallen. Svenska Wikipedian har ju heller ingen "seriewiki"-mall så jag får syrliga kommentarer lite då och då att vissa Disney-artiklar jag skrivit här på seriewikin inte har just denna mall... Så rykten om att vi "bara" är copycats är det nog redan försent att göra något åt.

Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den fjärde septober, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:Wikipedia. --Steamboat Willie 2 februari 2006 kl.19.19 (CET)

Det var ju på wikipediafantasternas inrådan som den här mallen skapades (Mason gjorde den), och visst får jag medge att jag varit tveksam till att kopiera material rakt av från storwikin tidigare. Det är just såna fall den här mallen är till för, när en hel artikel kommer därifrån. Att man däremot lånat lite info här och där (=10 %) och skrivit om ser inte jag som något som tvunget måste anges (för det gör inte jag alltid). Från början stod det i denna mall att hela artikeln kom från wikipedia, men jag skrev om den för att öppna upp för att bara delar av den kom därifrån, d.v.s. att vi gjort delar av den också. Man behöver väl inte ange källan alla gånger, för wikiinformationen är ju fri att användas lite hur som helst, men det kan se trevligt ut att göra det då och då.
Svenska wikipedia har faktiskt en Seriewiki-mall, se här bara: http://sv.wikipedia.org/wiki/Mall:Seriewiki, men om den används vet jag inte. Jag vet inte om jag förstod dig rätt, Steamboat Willie, men om det hamnat artiklar på svenska wikipedia som du skrivit för Seriewikin kan det nog vara idé att lägga till Seriewiki-mallen i dem. --David Haglund 3 februari 2006 kl.01.22 (CET)
Hmm jag tycker att det är vettigt att skriva var materialet är hämtat ifrån inte minst med tanke på att läsaren bör få chans att bedömma faktainnehållet. Om jag kopierar en hel artikel från seriewikin lägger jag alltid in en mall i wikipedia. Använder jag seriewikin som underlag eller om jag bara kopierar in delar av artikeln skriver jag i sammanfattningsfältet att jag använt mig av seriewikin. Jag lägger även in en mall i de fall då jag upptäckt att artikeln är kopierad härifrån även då det inte tidigare visats. Jag kan nog säga att de allra flesta artiklarna härifrån är märkta med en mall (jag är förmodligen den användaren på wikipedia som överfört artiklar mest). Hittar ni artiklar som är kopierade härifrån och som inte har mallen kan ni säga till mig så fixar jag det. Jag tycker alltid att det är bra att skriva källan i sammanfattningsfältet vare sig det är svenska/engelska wikipedia, seriewikin eller någon bok. Om man använder sammanfattningsfältet och mallarna på detta sätt tycker jag att det bara ger wikin ett mervärde. Mason 13 februari 2006 kl.12.00 (CET)
Riktigt konstigt blir det när jag hittar mina egna artiklar i Seriewikin med en Wikipedia-mall. Hmm.. hur gick det till? Jo, någon vän av ordning upptäckte att min artikel var likadan som den på seriewikin och antog genast att den var knyckt från wikipedia... Våra artiklar går faktiskt åt andra hållet också. Glöm inte det.

Nu är det inga problem med just det här exemplet, men det vi skriver läses faktiskt av andra. VI knycker inte ALLT vårt material från Svenska Wikipedia. Nåja, jag hämnades och stal tillbaks deras artikel om Walt Disney's serier... men.. den artikeln är till 50% Wikipedia och 50% Seriewikin nu. (Mina stavfel i Wikipedias tabeller bevisar det.) Artikeln är (eller var vid knyckandet) exakt likadan som på Svenska Wikipedia. Men samtidigt bär det ju lite emot att sätta in den här mallen. Okej att det står "Delvis", men det är ju ingen utomstående som reflekterar över det utan alla läser det ju som "100% stulet". Det är en bra artikel, mycket bättre än jag kunde ha skrivit det själv, men till ungefär hälften är den redan "vår" artikel. Hur mycket data skall vara eget och hur mycket skall vara Wikipedias innan man använder den här mallen? 10%? 50%? Ett ord? Det är ju ett litet dilemma. Vitsen med Wikipedia-formen är ju att alla kan bidra och att artiklar smälter samman till någon sorts soppa av data ifrån olika bidragsgivare, men då blir det ofta svårt att rakt av använda en sådan här mall. Kanske kan den omformuleras? Jag har inget bra förslag. --Steamboat Willie 23 november 2006 kl.12.21 (CET)
För övrigt anser jag att kategorin Erotiska serier skall raderas
Jag vet inte exakt var gränsen ska gå, jag funderade på en sektionsmall. Om din artikel är stulen utan credit till Seriewikin kan du ändra det själv, eller påpeka på diskussionssidan. Man kan se i historian när artiklarna har skapats och ändrats, så bevisen borde vara på din sida. 惑乱 分からん 23 november 2006 kl.14.56 (CET)

Wikipedia-sektionsmall

Jag funderade på en mall typ {{Wikipedia-sect}}, om man skulle vilja kopiera en sektion (eller vad det heter på svenska) från Wikipedia, ung. så här:

<br>
:''Den här sektionen, i den version den hade den {{{1}}}, innehåller helt eller delvis
information hämtad från [http://sv.wikipedia.org/wiki/{{PAGENAMEE}} Wikipedia: {{PAGENAME}}]''.

Kommentarer? 惑乱 分からん 11 september 2006 kl.02.46 (CEST)

Jag tycker det blir onödigt plottrigt. Hellre mallar längst ner. --195.178.189.57 11 september 2006 kl.15.33 (CEST)
Beror litet på hur stor sektion man vill kopiera... Jag tänkte att det kunde bli tydligare... 惑乱 分からん 11 september 2006 kl.16.26 (CEST)

Mallen med parametrar?

Det är lite vanskligt att länka till en Wikipedia-artikel som inte har samma uppslagsord som i SerieWikin. Den mallen borde acceptera alternativa stavningar och ord... Någon som är bra på mallar?

Dessutom så är det så vanligt att länka till WIkipedia på olika språk, kanske kan något i stil med wikipedias språktaggar fungera på seriewikin? [[en:Fushigi Yūgi]] [[es:Fushigi Yūgi]] [[fr:Fushigi Yuugi]] [[it:Fushigi Yūgi]] [[ja:ふしぎ遊戯]] [[ko:환상게임]]

... och sedan ett par specialtaggar för Inducks, Lambiek, GCD, etc. eftersom det är så pass vanliga länkningar för oss...

   --Steamboat Willie 23 november 2006 kl.12.09 (CET)
För övrigt anser jag att kategorin Erotiska serier skall raderas

Jag tror mallen är rätt simpelt programmerad, och väldigt oflexibel, och jag brukar antingen lägga in en ny artikel i Wikipedia för redirect (så länge inte titeln är upptagen) eller kopiera in och skriva om mallen för hand, så att det ser bra ut... 惑乱 分からん 23 november 2006 kl.14.56 (CET)

Test?

Steamboat, vad är det du försöker åstadkomma? 惑乱 分からん 13 december 2006 kl.13.03 (CET)

Alternativlänkar igen

Svenska Wikipedias motsvarighet klarar tydligen alternativlänkar. Går det att implementera funktionen här också, eller är vår version av MediaWiki för gammal? Mallprogrammeringen är väl GFDL, så den kan man antagligen kopiera om det är så enkelt... 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 25 mars 2007 kl.22.31 (CEST)

Och nu är det fixat, till slut. Nice! 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 5 mars 2008 kl. 18.41 (CET)