Seconds

Från Seriewikin
Version från den 26 november 2015 kl. 12.54 av Wakuran (diskussion | bidrag) (Diverse språk.)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Seconds" © Bryan Lee O'Malley och Ballantine Books.

"Seconds", serie skapad av Bryan Lee O'Malley, publicerad av den USA-baserade bokutgivaren Ballantine Books. Serien, som släpptes den 25:e Juli 2015, är O'Malleys första verk sedan han blev klar med "Scott Pilgrim" 2010.

Handling

Huvudpersonen Katie är en extremt talangfull kock som driver den populära restaurangen "Seconds". Efter fyra år ser hon fram emot att expandera sitt arbetsliv och öppna en ny, bättre restaurang. Saker och ting går dock snett när affärsproblem sätter stopp för planerna, samtidigt som det förekommer problem i hennes personliv när hennes charmiga ex visar sig i hennes restaurang och förstör en flirt hon har med en av sina medarbetare. Dagen kulminerar med att Katie orsakar en olycka där hennes bästa servitris blir allvarligt skadad. Den natten önskar Katie att hon kunde gå tillbaka för att ändra allting, vilket hon får en chans att göra när en underlig flicka visar sig och ger Katie ett par instruktioner, ett anteckningsblock och en påse med svampar. Instruktionerna lyder att personen bör skriva sina misstag i blocket, äta en av svamparna och sedan sova. När Katie gör detta vaknar hon nästa morgon och inser att alla misstag hon gjorde dagen därpå hade blivit ogjorda. Eventuellt börjar hon att missbruka denna förmåga när hon börjar inse att det hon vill ha är ett perfekt liv, vilket endast skapar mer problem för henne.

Figurgalleri

 • Katie – huvudpersonen. En 29-årig kanadensisk kock med stora ambitioner men samtidigt en väldigt tvångsmässig kvinna. Med hennes nya förmåga försöker hon skapa ett perfekt liv åt sig själv.
 • Lis – Katies husande. Hon bor i Katie's byrålåda och beskriver åt henne hur att gå till väga för att ändra hennes misstag. Eventuellt börjar hon varna Katie för hennes missbrukande av förmågan.
 • Hazel – en blyg servitris på Seconds-restaurangen och Katie's bästa vän. Efter Katie undangör hennes brännskada bestämmer hon att umgås med Hazel mer. Det visar sig att Hazel tror på konceptet av husandar och att hon lämnar presenter åt Lis.
 • Max – Katies ex-pojkvän som gjorde slut med henne efter Katie började expandera hennes restaurangplaner. I många av hennes försök att rätta misstag skapar Katie scenarion där dem blir tillsammans igen, men detta bidrar till många fler problem åt henne.
 • Raymond – Seconds-restaurangens nya ägare. Efter Katie sålde restaurangen har han försökt att hålla det stabilt, men eftersom Katie ännu ej öppnat sin nya restaurang och fortfarande beter sig som chefen blir han ofta frustrerad med att hon kommer i vägen av hans arbete.
 • Andrew – Seconds-restaurangens nya kock. Katie utnämnde honom till den nya huvudkocken och dem har ett fling tillsammans. Han är däremot extremt cynisk.
 • Arthur – Katies affärspartner. Tillsammans med Katie vill han öppna den nya restaurangen "Katie's", men affärsproblem hindrar dem till att uppnå detta.

Utveckling

Handlingen var, enligt O'Malley, skapad efter han blev klar med den första volymen av Scott Pilgrim. Under utvecklingen av serien arbetade han deltid i en restaurang i Toronto, vilket var då han fick idéen att göra en berättelse om en restaurang. Han beskrev handlingen som en blandning mellan Scott Pilgrim och hans allra första verk, Lost at Sea, i att serien börjar på ett realistiskt sätt men får eventuellt många surrealistiska inslag.[1]

Serien var ursprungligen menad att bli utgiven 2013, men blev slutligen försenad till 2014. Detta var eftersom att O'Malley hade en allvarlig skada som gjorde honom tvungen att undanhålla sig från arbete i sex månader. Enligt honom var detta frustrerande då han stressade till att möta hans deadline, men menade då att dåliga vanor under åratals arbete hade redan skapat kroppstress.[2]

Stil

Likt O'Malleys forna verk så tar Seconds många inslag från japansk manga i sin konststil med en blandning av simpla karaktärsdetaljer som är ofta överdrivna i karaktärsuttryck. Till skillnad från Scott Pilgrim så är serien den första av O'Malley som är originellt utgiven i färg. Serien använder simpla nyanser och använder enskilda färger utan skuggning, undantag några paneler. Många unika sidor med endast en panel förekommer även med surrealistiska tekniker och förvrängda bilder.

Recensioner

 • IGN: 8.8/10[3]
 • Telegraph: 4/5[4]

Kuriosa

 • Serien innehåller gästspel från Scott Pilgrim. I vissa paneler förekommer karaktärer som Scott, Ramona, Knives och Stephen Stills.
 • Ett gästspel görs även av Vin Diesel och Paul Walker. Detta är en referens till filmserien The Fast and The Furious, och en hyllning till den sistnämnde skådespelaren som dog under inspelningen av Furious 7.[5]

Externa länkar

Fotnoter