Storm P.

Från Seriewikin
Version från den 28 mars 2013 kl. 18.34 av Wakuran (diskussion | bidrag) (→‎Karriär)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SERIESKAPARE
Storm P.
Robert Storm Petersen
Självporträtt 1943, numera i det danska Kungliga bibliotekets samlingar. Publicering medgiven enligt creative commons.[1]
Född:∗ 1882-09-19
Födelseplats:Valby, Köpenhamn
Död:† 1949-03-06 (66 år)
Död, ort:Frederiksberg, Köpenhamn
Fullständigt namn:Robert Storm Petersen
Pseudonym(er):Storm P., Hugo Krantz

Land:Danmark Danmark
Språk:Danska danska

Storm P., egentligen Robert Storm Petersen (18821949), dansk skämttecknare och serietecknare. En av pionjärerna bland danska serieskapare och upphovsman till den klassiska "De tre små männen och Nummermannen", skapad 1913.

Bakgrund

Storm P.:s far var slaktare och han inledde en bana som slaktarlärling, men efter ett besök i Paris hade han kommit i kontakt med expressionismen som gjorde stort intryck på honom. Han blev tecknare för danska tidningar som Klods-Hans, Blæksprutten och Lurifax.

Karriär

Kanske särskilt känd för sina skämtteckningar med danska fryntliga luffare som ofta bar namn efter gamla grekiska filosofer, och för sina bilder av intrikata och mer eller mindre onyttiga uppfinningar. Han har gjort serier som "Peter Vimmelskaft", "Peter og Ping" och "De tre små männen och Nummermannen" (på danska "De tre små mænd"). Han arbetade på Ekstra Bladet 19001905 och blev därefter i många år huvudsakligen skådespelare både på scen och i filmer. Han försökte slå sig fram i USA också, men amerikanerna förstod inte hans humor, så han fick återvända till hemlandet.

Under pseudonymen Hugo Krantz debuterade han 1904 i bokform som medförfattare till Holger Rasmussen och Axel Breidahl med en kriminalroman i 60 häften: "København ved Nat", som följer kriminalinspektør Dreslings, "den danske Sherlock Holmes", uppgörelser med förbrytargeniet A-Ø och hans förbrytarkartell Alfabetet. Detta verk har återtryckts flera gånger i Danmark.

Han gjorde också reklambilder för ölmärket Tuborg, bilder som delvis fortfarande används. Välkänt är replikskiftet:

- Du Perikles – ka' Du sige mig – hvornaar smager en Tuborg bedst?
- Hvergang!

Storm P.:s efterlämnade arbeten

Storm P.-Museet öppnade 1977. Det ligger på Frederiksberg Runddel 1 på Fredriksberg i Köpenhamn och visar många av Storm P.:s originalteckningar.

Storm P. är en av de hundra danskarna som omnämns i boken "Det 20. århundrede - De 100 mest betydningsfulde personer i Danmark" av Connie Hedegaard och Claus Hagen Petersen 1999, ISBN 87-11-11322-7.

Källor

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!