Transmetropolitan

Från Seriewikin
Version från den 23 april 2007 kl. 14.28 av Wakuran (diskussion | bidrag) (Copy)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Spider Jerusalem från omslaget till Transmetropolitan nummer 1, tecknat av Geof Darrow. © Warren Ellis/DC Comics.

"Transmetropolitan" är en science fiction-serie och en serietidning som utgavs 1997–2002 av DC Comics underetiketter Helix och Vertigo. Serien skrevs av Warren Ellis och tecknades av Darick Robertson. Huvudperson i serien är den framtida journalisten Spider Jerusalem, som ofta får tjäna som språkrör för Ellis' uppfattningar om moral och politik.

Handling

Warren Ellis har placerat sin antihjälte Spider Jerusalem i en framtidsvärld inte helt olik vår egen. Media, och mer specifikt, politiker, uttnyttjar en envägskommunikation som passivifierar pöbeln; Spider tar motvilligt på sig rollen att säga sanningen, övertygad om att pöbeln har kapacitet att acceptera den. Han berättar för folket precis hur fult och idiotiskt folk beter sig – och de älskar honom för det.

Den framlidne Hunter S. Thompson (författare till böcker som "Fear and Loathing on the Campaign Trail" och "Fear and Loathing in Las Vegas") har varit en inspiration och ledstjärna för många, och tydligen också för Warren Ellis. I Spider har han fått en futuristisk, humoristisk, våldsam och intelligent tvillingsjäl. Darick Robertsons detaljerade teckningar skapar en värld man kan återvända till mer än en gång.

Utgivning

De första tolv numren av serietidningen Transmetropolitan gavs ut på DC Comics' science fiction-etikett Helix 1997–98. Med nummer tretton flyttade den till förlagets vuxenetikett Vertigo, där den publicerades t.o.m. nummer 60 (2002) då Ellis' historia var färdigberättad och tidningen lades ner. Serien ägs av Warren Ellis själv.

Det finns totalt 11 samlingsvolymer, samtliga storsäljare.