Ward Greene

Från Seriewikin
Version från den 23 december 2022 kl. 17.03 av Wakuran (diskussion | bidrag) (Defaultsort. Behöver wikifieras.)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ward Greene (1892-1956), serieförfattare samt redaktör på syndikatet King Features. Medskapare till "Rip Kirby".

Greene var en amerikansk författare, redaktör, journalist och chefsredaktör för King Features Syndicate. Han är känd för att vara redaktör för Alex Raymond och andra kreatörer på King Features, samt för att vara manusförfattare till Raymonds Rip Kirby-serie från 1946 fram till sin död.

Greene föddes i Asheville, North Carolina, år 1892 och växte upp i Atlanta, Georgia. Efter att ha studerat vid University of the South i Tennessee började han sin journalistiska karriär 1913 som assisterande sportredaktör för Atlanta Journal. Han flyttade sedan från sportsidorna till att bli kriminalreporter för att sedermera bli tidningens stjärnreporter.

Han arbetade en kort tid på New-York Tribune 1917, innan han åkte till slagfälten i Frankrike för att 1918-19 skriva om första världskriget för Atlanta Journal.

Han kom till King Features 1920 (en del av Hearst-koncernen), där han blev författare och redaktör för tidskriftsavdelningen 1925, sedermera chefredaktör och till slut VD (General Manager) 1946.

Greene skrev artiklar för The American Mercury från 1925 till 1931, och han skrev även på sin fritid. Hans första roman, Cora Potts, publicerades 1929 och han har skrivit flera romaner sedan dess, t.ex. Route 28, Weep No More, och Ride the Nightmare, men han är förmodligen mest känd för Death in the Deep South (1936), som grundades på det ökända Leo Frank-fallet 1915, där en grupp medborgare i Marietta, Georgia lynchade Leo Frank, en judisk man som fängslades anklagad för våldtäkt och mord på en 13-årig flicka. Som det visade sig hade Frank ingenting att göra med flickans död (hon blev våldtagen och mördad av en vaktmästare på fabriken - som ägdes av Franks familj - där hennes kropp hittades). Romanen var sedan utgångspunkt för filmen Mysteriet i Sydstaterna (1937).

Greene skrev även under pseudonymerna Jean Greene och Frank Dudley.

Rip Kirby uppstod då Ward Greene, som då var VD och chefredaktör på KFS, förslog att Raymond efter återkomsten från militärtjänstgöring under andra världskriget skulle göra en deckarserie. Resultatet blev Rip Kirby som lanserades den 4 mars 1946 och fick full uppbackning av KFS, med omfattande reklam och kampanjer.

Rip Kirby rönte stor framgång och Raymond fick Reuben Award 1949.

Under Raymonds år på serien skrevs manus ursprungligen av Greene (tillsammans med Raymond). Efter Greenes död i januari 1956 skrevs manus av Fred Dickenson, och efter Raymonds död 6 september 1956 tecknades serien av John Prentice.

Greene är också känd som manusförfattare till Scamp (Ludde).

Greenes Happy Dan, the Cynical Dog (ur Cosmopolitan magazine, 1945) var ursprunget till Disney-filmen Lady and the Tramp (Lady och Lufsen), som hade premiär 1955.

År 1943 läste Disney en berättelse, Happy Dan, The Whistling Dog, av Ward Greene i Cosmopolitan Magazine. Han köpte rättigheterna till berättelsen i syfte att använda dem i en film. Under de tidiga stadierna i filmens produktion skrev Ward Greene romanen Lady and the Tramp: The Story of Two Dogs, publicerad 1953. Detta gav publiken två år att bli bekant med berättelsen och karaktärerna som presenterades i filmen som fick premiär 1955.

KFS skapade strax därefter en tecknad serie med Scamp, som i filmen hade en liten och anonym roll. Serien som lanserades den 31 oktober, bara fyra månader efter att filmen hade premiär, var skriven av Greene och tecknades av Dick Moores. De gjorde serien som en fortsättningsserie, men Scamp togs snart över av andra kreatörer som gjorde om serien till dagliga skämt. Scamp producerades i över 30 år, fram till 1988.

Green dog på torsdagen den 19 januari 1956 på sjukhus i Havanna, Kuba, strax efter det att fartyget han reste med, på väg till en Kalifornien-semester, hade lagt till. Han var 63 år gammal. Dödsorsaken uppgavs vara lungödem som följd av en lunginflammation. Greene hade insjuknat kort efter att fartyget seglat ut från New York.

Källa: https://rogersmagasin.com/serieskapare-tecknare-och-manusforfattare/ward-greene/

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! 
Nowiki.gif Denna artikel behöver wikiformateras.
Hjälp gärna till med den här och andra artiklar som saknar wikiformatering.