Zap Comix

Från Seriewikin
Version från den 22 mars 2016 kl. 17.32 av Wakuran (diskussion | bidrag) (+Nummer 16)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Zap Comix, legendarisk amerikansk undergroundserietidning, där bl.a. Robert Crumb fick sitt egentliga genombrott. En hel del material härifrån har publicerats på svenska i Pox.

Tidningen var ursprungligen tänkt att sponsras av tidskriften Yarrowstalks, som Crumb tidigare gjort en del serier för, men Yarrowstalks utgivare försvann med originalteckningarna till första numret. Crumb tog då teckningarna till nästkommande nummer och lyckades få det utgivet av förläggarna Don Donahue och Charles Plymell, och det första numret släpptes februari 1968. Då nummer tre var tänkt att komma ut, hittade Crumb fotostatkopior på de försvunna originalteckningarna, tecknade om dem och släppte tidningen som nummer 0. (Flera år senare fick Crumb tillbaka sina originalteckningar.)

Zap blev en succé inom de "alternativa" kretsarna i 60-talets USA, och i senare nummer fick Crumb sällskap av andra provokativa serietecknare såsom S. Clay Wilson och Rick Griffin.

Tidningen har publicerats sporadiskt fr.o.m. 1968, med i genomsnitt flera års mellanrum för senare nummer, (de gamla numren omtrycks däremot stadigt). Under publiceringen av nummer 14, 1999, valde Robert Crumb att hoppa av och inte publicera något nytt material, och hävdade att tidningen var en 60-70-tals-grej som hade blivit omodern. Eftersom Crumb är den klart största stjärnan och bäst säljande artisten i Zap-teamet, blev resten av medlemmarna heligt förbannade, och det slutade i bråk. Till nummer 15, 2005, bidrog Crumb däremot med en ny serie.

2014 publicerade Fantagraphics en samling med alla nummer, inklusive det hittills opublicerade nummer 16, som ska bli det sista i serien. 2016 gavs nummer 16 ut separat, som en 80-sidig bok.

Medlemmar i teamet

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!