Bitte Andersson

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
SERIESKAPARE
Bitte Andersson
Britt-Inger Elisabeth Andersson
Bitte AnderssonSmall Press Expo 06 i Stockholm 2 april 2006. © Steamboat Willie
Bild tillåten för användning enbart på Seriewikin.
Född:∗ 1981-08-31 (42 år)
Fullständigt namn:Britt-Inger Elisabeth Andersson
Pseudonym(er):Bitte

Land:Fil:LANDET/SPRÅKET HITTADES INTE. Sverige
Språk:Mini sverige.gif Svenska
 Mini storbritannien.gif Engelska

Grupp(er):Hallongrottans vänner
Serier i urval
"Sexualrealism"
"Sabina i San Francisco"
"Granata – slicka min skosula"
Webblänkar
[Officiell blogg]

Britt-Inger "Bitte" Andersson, svensk serieskapare, illustratör, filmskapare och allkonstnär född 1981. Gör ofta serier från en queerfeministisk utgångspunkt. Har bland annat medverkat med serier i Galago, babian.se, Bang och Kom ut, samt egna fanzin. Grundade bokhandeln Hallongrottan i Stockholm.


Biografi

Bitte Andersson föddes 1981 och växte upp i den lilla byn Stjärnhov tio mil söder om Stockholm, "med storasystrar som läste Epix, Tardi och Hernandez och en pappa som målade tavlor av färgglada skrotbilar."[1]

Bland de utbildningar hon har gått kan nämnas Genusvetenskap på Södertörns högskola 2001–2002, förberedande konstskolan Paletten 2002–2003, samt Konstfack, kandidatexamen i inriktning Konst 2003–2006. Hon tog ett uppehåll från Konstfack i några år, men tog sin magister-/masterexamen i Storytelling 2012.

Serier

Ur "Sexualrealism" av Bitte Andersson. © Bitte Andersson
Hallongrottan (2008-06-16) Foto: Steamboat Willie © Steamboat Willie
Tillstånd medges för användning på Seriewikin, enbart. All annan användning är förbjuden.

Tillsammans med Vilhelmina Albert startade hon 2001 sitt första fanzin, den feministiska publikationen Tigerskott i brallan. Detta var inte ett renodlat seriefanzin, men innehöll ett flertal serier signerade Bitte. Serierna från Tigerskott i brallan samlades sedermera i seriefanzinet Bittes Bästa, som gavs ut i tre nummer (inklusive ett dubbelnummer) och därefter kompletterades med en version översatt till engelska – Bad Boy Bittes.

Förutom de egna fanzinen har Bitte Andersson gjort serier för tidningar som Bang och Kom ut och webbserietidningen babian.se. Hon medverkar även med korta serier i den erotiska novellsamlingen "Närstrid Vanessa" (Vertigo förlag 2004).

Serier värda att nämnda är den långlivade "Sexualrealism", "Sabina i San Francisco" och fotoserien "Granata – slicka min skosula".

Hallongrottan

2006 startade Bitte Andersson den queerfeministiska bokhandeln Hallongrottan böcker & kuriosa i Hornstull i Stockholm. Hallongrottan saluför förutom böcker även affischer, fanzin, merchandise, sexleksaler och givetvis serier. Man har en utvecklad programverksamhet med bland annat författarsamtal. Under sin tid som butiksägare modererade Bitte Andersson publika samtal med bland andra serieskaparna Nina Hemmingsson, Liv Strömquist, Sofia Olsson, Gunna Grähs, Inger Edelfeldt, Roberta Gregory, Trina Robbins och serieförläggaren Horst Schröder.

Bitte lämnade över butiken till nya ägare 2010, för att återigen satsa på sin magisterexamen samt sin karriär som serieskapare, illustratör och filmare.

Film och TV

Under tiden med Hallongrottan startade och drev Bitte Andersson TV-programmet "Hallon-TV" som sändes på Öppna kanalen i Stockholm med start i maj 2008.

Hon tillbringade tre månader i USA för att arbeta med specialeffekterna i Lloyd Kaufmans queerfeministiska, djurrättsaktivistiska, antikolonialistiska zombiekomedimusikaläventyr "Poultrygeist – Night of the Chicken Dead" (2006).

Under några år har hon drivit projektet "Dyke Hard" – en långfilm som hon själv regisserat (delvis som ett arbete på Konstfack) och finansierar via olika kanaler. "Dyke Hard" är en vild, John Waters-inspirerad komedi som handlar om ett lesbiskt rockbands våldsamma äventyr anno 1986. Filmens sista scen spelades in 27 september 2012.[2]

Övrig verksamhet

Tidigare har hon även spelat i band. Ett hette även det Dyke Hard, ett annat Lick it Good. Hon var också en av arrangörerna bakom queerklubben Defekt.

I tidningen Det grymma svärdet nr 4 visar hon tillsammans med Anna Fock hur man konstruerar en babianröv.[3]

Stil och innehåll

Bitte Andersson har företrädesvis tecknat vardagsrealistiska och humoristiska serier, ofta med queerfeministiskt innehåll, eller annat innehåll som på något sätt ställer frågor om kön, sexualitet, eller om särlingar i samhället. Enligt egen utsago experimenterar hon "med komponenter som flitigt används i reklamens och massmedias bildvärld – objekt/subjekt, aktiv/passiv, sexualitet, nakenhet och den idealiserade människokroppen. Jag kastar om dem lite i hopp om att kunna utmana den rasistiska, sexistiska, fettfobiska och allmänt förtryckande bildvärld som omger och formar oss." [...] "Målet är att kunna teckna kvinnor som är för fula, för ivriga, för tjocka, för gamla, för självgoda och för tokroliga i förhållande till normen, men som ändå är lätta att identifiera sig med. Därför har jag valt ett välbekant och lättillgängligt bildspråk byggt av rena linjer, slutna former och klara färger. Man ska inte behöva vara feminist eller genusvetare för att kunna uppskatta mina bilder och mycket av den respons jag fått genom åren har faktiskt kommit från icke-feministiskt håll."[1]

Hon har även tecknat en del rena porrserier, dock med ambitionen att bryta den stereotypa sexexploateringen, men inte på bekostnad av pornografins huvudsyfte: "Generellt låter jag alltid funktionen gå före politiken i min porr, eftersom jag tycker att det i sig är politiskt att försöka förändra porrnormen och erbjuda ett alternativ. För att min porr ska kunna fungera som ett alternativ måste den ju vara sexig, annars är den inte porr och kan inte ifrågasätta/hota mainstreamporren."[4]

Inspirationskällor

Bland inspirationskällor har hon bland annat nämnt barnbokstecknarna Gunna Grähs och Pija Lindenbaum. "Precis som Pija är jag intresserad av att utforska fega, tråkiga, präktiga flickor som misslyckas ibland och inte har utseendet till sin fördel."[1]

Publicerade serier i urval

Bittes Bästa nr 4/2006, antologitidning av Bitte Andersson. © Bitte Andersson
Bad Boy Bittes nr 1/2006, antologitidning på engelska av Bitte Andersson. © Bitte Andersson

Egna fanzin

Tidskrifter

  • Kom ut (2004–)
  • Bang
  • Stiletten
  • Tidskriften Ful (2010)

Serietidningar

Antologier

Övriga publikationer

"Närstrid: Vanessa" (Vertigo förlag 2011)

Illustrationer

Utställningar i urval[5]

  • Nya Stadsgalleriet Halmstad
  • Haninge konsthall
  • Stockholm Pride
  • Galleri 44
  • Konstfeminism
  • Ladyfest Rome 2009

Mer om Bitte Andersson

Externa länkar

Fotnoter

  1. 1.0 1.1 1.2 Personlig presentation på Bitte Anderssons blogg, 2009-10-11 [texten ej längre tillgänglig på bloggen]
  2. "It's a wrap! Click the wall! (inlägg på bloggen "Dyke Hard" 2012-09-27) [länkad 2012-10-14]
  3. Det grymma svärdet nr 4, 2009, s. 42–43.
  4. "Bitte känner sig som Xena" (intervju på Femisex-bloggen 2007-04-10) [länkad 2012-10-14]
  5. CV på Bitte Anderssons blogg [länkad 2012-10-14]