Mara från Ulthar

Från Seriewikin
Hoppa till: navigering, sök
Omslaget till "Mara från Ulthar". © Karl Johnsson.

"Mara från Ulthar" är en svensk fantasyserie skapad av Karl Johnsson, utgiven i albumform på Kolik Förlag i januari 2010.

Handling

"Mara från Ulthar" är berättelsen om slavhandlardottern Mara, vars far blir kidnappad av de demoniska köpmän han säljer sina slavar till. Den jättelika talande katten Nardos dyker upp i Maras liv. Han är skyldig hennes far sitt liv, och ska därför tjäna Mara som vän och livvakt i hennes fars frånvaro. Mara initieras i katternas äldsta och hemligaste ritual, att de varje fullmåne hoppar från de högsta hustaken till månen. Väl på månen förstår Mara genom en serie omständigheter att hennes far kan vara fången i en gruva på månens dunkla baksida, där Saturnkatterna jagar och Månbestarna härskar. Tillsammans med de främsta hjältarna från sin kattstam beger sig Mara till månbestarnas stad för att rädda sin far.

Influenser

Berättelsen är starkt influerad av H. P. Lovecrafts berättelse "The Dreamquest of Unknown Kadath". Den utspelar sig i en värld uppenbarligen tagen från Lovecrafts novell, och delar vissa dramatiska element, såsom de demoniska handelsmännen på de svarta galärerna, katternas hopp till månen och de fruktansvärda månbestarnas stad. Annars har Karl Johnsson tagit sig stora friheter med den värld som presenteras. Även om kännare av Lovecraft kan hitta många referenser och likheter med "The Dreamquest of Unknown Kadath" så har Karl Johnsson ändrat i grundförutsättningarna där han ansett det nödvändigt.

I Karl Johnssons tecknarstil syns influenser både från Joann Sfar och Jeff Smith.

Utgivningsfakta