Skillnad mellan versioner av "Kanon"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
(inte längre en stubbe, bra jobbat!)
m (format)
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Serietermer]]
[[Kategori:Serietermer]]
'''Kanon''' (med betoning på första stavelsen, kánon; ej att förväxla artillerivapnet som uttalas med betoning på andra stavelsen, kanón), kan betyda bl.a.:
'''Kanon''' (med betoning på första stavelsen, ''kánon''; ej att förväxla artillerivapnet som uttalas med betoning på andra stavelsen, ''kanón''), kan betyda bl.a.:
# '''Kanon''' i religion: en samling skrifter som av teologer eller andra religiösa auktoriteter fått status som heliga ("kanoniska skrifter").
# ''Kanon i religion'': en samling skrifter som av teologer eller andra religiösa auktoriteter fått status som heliga ("kanoniska skrifter").
# '''Kulturell kanon''': samling litteratur och andra kulturprodukter som av någon anses särskilt betydelsefull för en civilisation eller nation.
# ''Kulturell kanon'': samling litteratur och andra kulturprodukter som av någon anses särskilt betydelsefull för en civilisation eller nation.
# '''Kanon''' i fiktion: en samling verk om ett fiktivt universum som upphovsmannen eller fansen anser som "officiella" eller "giltiga". Härlett från den religiösa betydelsen. Motsatsen är '''apokryfer''', även denna term hämtad från religionen.
# ''Kanon i fiktion'': en samling verk om ett fiktivt universum som upphovsmannen eller fansen anser som "officiella" eller "giltiga". Härlett från den religiösa betydelsen. Motsatsen är ''apokryfer'', även denna term hämtad från religionen.
# '''Kanon''' i musiken: ett tema eller en melodislinga, som är gjord så att ett visst antal takter passar in att spelas eller sjungas en gång till ovanpå följande lika många takter. Ett vanligt exempel är ''Broder Jacob'', som består av fyra takter, som var och en passar in ovanpå de övriga, så att upp till fyra sångare kan sjunga den i oändlighet med en takts mellansrum.
# ''Kanon i musiken'': ett tema eller en melodislinga, som är gjord så att ett visst antal takter passar in att spelas eller sjungas en gång till ovanpå följande lika många takter. Ett vanligt exempel är ''Broder Jacob'', som består av fyra takter, som var och en passar in ovanpå de övriga, så att upp till fyra sångare kan sjunga den i oändlighet med en takts mellansrum.


==Kanon i fiktion==
==Kanon i fiktion==

Versionen från 17 oktober 2006 kl. 22.27

Kanon (med betoning på första stavelsen, kánon; ej att förväxla artillerivapnet som uttalas med betoning på andra stavelsen, kanón), kan betyda bl.a.:

  1. Kanon i religion: en samling skrifter som av teologer eller andra religiösa auktoriteter fått status som heliga ("kanoniska skrifter").
  2. Kulturell kanon: samling litteratur och andra kulturprodukter som av någon anses särskilt betydelsefull för en civilisation eller nation.
  3. Kanon i fiktion: en samling verk om ett fiktivt universum som upphovsmannen eller fansen anser som "officiella" eller "giltiga". Härlett från den religiösa betydelsen. Motsatsen är apokryfer, även denna term hämtad från religionen.
  4. Kanon i musiken: ett tema eller en melodislinga, som är gjord så att ett visst antal takter passar in att spelas eller sjungas en gång till ovanpå följande lika många takter. Ett vanligt exempel är Broder Jacob, som består av fyra takter, som var och en passar in ovanpå de övriga, så att upp till fyra sångare kan sjunga den i oändlighet med en takts mellansrum.

Kanon i fiktion

Begreppet kanon inom fiktionen används inom olika medier som t.ex. för roman(svit)er, tv-serier, filmer, eller serier. Begreppet blir viktigt när ett flertal verk, ofta med olika skapare, kretsar kring mer eller mindre samma fiktiva skapelser (figurer, miljöer, föremål, förhållanden). Nyare verka bygger på samma fiktiva värld och samtidigt bidrar till att utvidga den. Ofta är det annat material som adaptioner, spin-offer, eller helt enkelt sådant författat av någon annan än den ursprungliga författaren som inte räknas till kanon. När Don Rosa skrev "Farbror Joakims liv", ansåg han till exempel att endast Carl Barks' publicerade verk var kanoniska.

Kanon i serier

Mer allmänt betecknar kanon inte bara en samling verk om ett fiktivt universum, utan den samling av figurer, miljöer, "fakta", etc. som officiellt anses "gälla" i detta universum. Denna kanon utgör grunden för vidare verk som baseras på samma fiktiva värld och bidrar till läsarnas förväntningar. Ett nytt verk kan bryta mot den kända kanon och därmed mot kontinuiteten (till exempel i en retcon), vilket dock bryter mot läsarnas förväntningar.

I en sådan kanon kan t.ex. ingå vilka superkrafter Stålmannen har, eller delar av Fantomens eller Kalle Ankas släktträd. I någon enstaka serie har Kalle Anka inte 3 brorsöner utan 4 – denna fjärde Knatten verkar dock inte ingå i Kalle Ankas kanon, den är apokryf.

I "Asterix i Indien" och "Rosen och svärdet" bryter Uderzo mot seriens dittills gällande kanon då Troubadix plötsligt kan framkalla regn med sin röst.

Om figuren Tintin har flera nya äventyr producerats som film. Dessa bygger dock inte på Hergés album och räknas nog inte till kanon.

Externa länkar

  • Fiktiv kanon på svenska Wikipedia (kort artikel)
  • Canon (fiction) på engelska Wikipedia (lång artikel, många detaljerade exempel ur populärkultur)