Skillnad mellan versioner av "Tintinbutiken"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m (Tintinbutiken Spix flyttades till Tintinbutiken: Samlingsartikel om alla inkarnationer.)
m (update)
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Seriebutiker]]
[[Kategori:Seriebutiker]]
[[Kategori:Svenska seriebutiker]]
[[Kategori:Svenska seriebutiker]]
'''Tintinbutiken Spix''', tidigare känd som '''Tintinbutiken Artmakers''' och '''Tintinbutiken i Gamla Stan'''.
'''Tintinbutiken''' var en butik med försäljning av [[Tintin]]-relaterade prylar belägen i Gamla Stan i Stockholm. Butiken genomgick flera inkarnationer (kallade namn som '''Tintinbutiken Artmakers''', '''Tintinbutiken Spix''' och mer informellt '''Tintinbutiken i Gamla Stan''') åren 2003–2010, tills den till slut lades ner.


Butik med försäljning av [[Tintin]]-relaterade prylar i Gamla Stan i Stockholm.
==Historik==
Galleristen och handlaren (och Tintinälskaren) [[Kim Lindeberg]] öppnade sin verksamhet i juli 2003 på Köpmangatan 3 i Gamla Stan i juli 2003. Från början var det som skulle bli Tintinbutiken i själva verket hennes konstgalleriet Artmakers, där Tintinprylar bara skulle vara en del av helheten. Redan första veckan köpte en amerikansk kund nästan alla dyra Tintinprylar i butiken i tron att det var en svensk seriefigur. Ganska snart blev Tintinförsäljningen huvudverksamheten och butiken fick namnet '''Tintinbutiken Artmakers'''. 2005 besökte designern [[Marie Leblon]]butiken. 2006 gjorde Lindeberg sig av med verksamheten, men hon handlar med Tintinprylar än idag, bland annat har hon idkat försäljning i en butik i Visby, samt på muséet på [[Tidö Slott]].


==Adressuppgifter==
De nya ägarna till butikslokalen på Köpmangatan 3, [[Ingela Lindström|Ingela]] och [[Christian Lindström]], hade inte alls tänkt att sälja Tintinmerchandise, utan antikviteter med 1900-talsdesign. Men de köpte upp ett restlager av Kim Lindebergs Tintinprylar, vilka hade en strykande åtgång innan butiken ens öppnat – folk stod utanför och bankade på dörren, ville in och köpa Tintinsaker. Detta hände vid flera tillfällen och därav bestämde sig paret för att satsa helt och hållet på Tintin. Det nya namnet på butiken blev '''Tintinbutiken Spix''' (eller '''Spix Tintinbutiken'''). [[Studios Hergé]]s representant [[Nick Rodwell]] besökte Tintinbutiken under 2008.
SPIX<br>
 
Tintinbutiken i Gamla Stan<br>
Tintinbutiken var under sina två ägarskap en succé i flera år, men stängde till slut i slutet av 2010.
Köpmang. 3<br>
 
111 31 Stockholm<br>
==Mer om {{PAGENAME}}==
Telefon: 08-411 86 20<br>
*[[Björn Wahlberg]]: "Tintinbutiken 2001&ndash;2010", artikel i ''[[Tintinism]]'', [[Generation T]]:s årsbok 2010, s. 118&ndash;124. [[Asterion]] 2010. ISBN 978-91-85083-02-2
mobil: 070-530 10 25

Versionen från 21 mars 2011 kl. 10.55

Tintinbutiken var en butik med försäljning av Tintin-relaterade prylar belägen i Gamla Stan i Stockholm. Butiken genomgick flera inkarnationer (kallade namn som Tintinbutiken Artmakers, Tintinbutiken Spix och mer informellt Tintinbutiken i Gamla Stan) åren 2003–2010, tills den till slut lades ner.

Historik

Galleristen och handlaren (och Tintinälskaren) Kim Lindeberg öppnade sin verksamhet i juli 2003 på Köpmangatan 3 i Gamla Stan i juli 2003. Från början var det som skulle bli Tintinbutiken i själva verket hennes konstgalleriet Artmakers, där Tintinprylar bara skulle vara en del av helheten. Redan första veckan köpte en amerikansk kund nästan alla dyra Tintinprylar i butiken i tron att det var en svensk seriefigur. Ganska snart blev Tintinförsäljningen huvudverksamheten och butiken fick namnet Tintinbutiken Artmakers. 2005 besökte designern Marie Leblonbutiken. 2006 gjorde Lindeberg sig av med verksamheten, men hon handlar med Tintinprylar än idag, bland annat har hon idkat försäljning i en butik i Visby, samt på muséet på Tidö Slott.

De nya ägarna till butikslokalen på Köpmangatan 3, Ingela och Christian Lindström, hade inte alls tänkt att sälja Tintinmerchandise, utan antikviteter med 1900-talsdesign. Men de köpte upp ett restlager av Kim Lindebergs Tintinprylar, vilka hade en strykande åtgång innan butiken ens öppnat – folk stod utanför och bankade på dörren, ville in och köpa Tintinsaker. Detta hände vid flera tillfällen och därav bestämde sig paret för att satsa helt och hållet på Tintin. Det nya namnet på butiken blev Tintinbutiken Spix (eller Spix Tintinbutiken). Studios Hergés representant Nick Rodwell besökte Tintinbutiken under 2008.

Tintinbutiken var under sina två ägarskap en succé i flera år, men stängde till slut i slutet av 2010.

Mer om Tintinbutiken