A. Bizarro

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

A. Bizarro är en figur i DC:s universum samt namnet på en fyranummers miniserie utgiven av DC Comics 1999. Figuren skapades av Steve Gerber och M.D. Bright och dök först upp i A. Bizarro nr 1 (juli 1999).

Handling

A. Bizarro (eller Al Bizarro, som han också kallar sig), är en icke-perfekt klon av en man vid namn Al Beezer, anställd på Lex Luthors teknikföretag Lexcorp. Beezer har varit försökskanin till ett experiment utfört av den av Luthor anställde forskaren Dr. Happersen, som uppfunnit den teknologi som skapat den Frankenstein-liknande Stålmannen-kopian Bizarro. Resultatet blir en likaledes imperfekt klon, inte av en stålman utan av en medelmåtta.

Al Bizarro flyr sedermera från sin fångenskap. Han försöker finna en mening med sitt liv, men misslyckas och försöker istället att begå självmord. Det går inte så lätt eftersom Bizarro-kloner, även de som inte baserats på Stålmannen, är så gott som oförstörbara. Han börjar då att tigga för mat och slår följe med den tidigare kriminella lurendrejaren E. Wilbur Wolfingham. Deras flykt från Luthor tar dem ända till planeten Apokolips där Al träffar flickan Seera, en aspirerande medlem av den onde Darkseids elitstyrka Female Furies. Al, Wolfingham och Seera återvänder sedan till Jorden och påbörjar där projektet att göra Al till en rockstjärna. Till slut hamnar de i det sydamerikanska landet San Lattée, vars president delvis ägs av Luthor. Efter att ha deltagit i en revolution och installerat en demokratiskt vald president, gifter sig Al med San Lattée-rebellen Rosamunda.

Publicering

A. Bizarro nr 1–4 (juli-oktober) 1999. Manus: Steve Gerber. Bild: M.D. Bright. Tusch: Greg Adams (DC Comics)

Se även