Abe Sapien

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Abe Sapien är en fiskliknande varelse och en bifigur i serierna "Hellboy" och "B.P.R.D." av Mike Mignola. Han har även förekommit i egna miniserier och engångspublikationer. Figuren dök först upp i miniserien Hellboy: Seed of Destruction nr 2 (1994).

Handling

Abe Sapien heter ursprungligen Langdon Everett Caul och är en vetenskapsman och affärsman i det viktorianska USA. Han är medlem av The Oannes Society, en ockult organisation som tror på att havet är ursprunget till all kunskap. En misslyckad ritual för att åkalla en manet-liknande gudom, leder till att Caul förvandlas till en amfibisk varelse med gälar och fjäll – en itchyo sapien. Bröderna i The Oannes Society tror att Caul är deras gudom Oannes återfödd och väljer att innesluta honom i ett glasrör med vatten och förvara honom i ett gömt laboratorium under ett sjukhus i Washington. Där blir Caul liggande fram till 1978, då han hittas av en grupp byggnadsaarbetare. Han överlämnas till myndigheterna och The Bureau for Paranormal Research and Defense (BPRD), där han förmodligen skulle ha dissekerats om inte B.P.R.D.-agenten Hellboy gått emellan. Hellboy och Abe Sapien utvecklar snart en stark vänskap och Abe blir själv en agent för BPRD. Sapien har inget minne av vem han har varit. Namnet "Abe" får han från ett dokument som hittades i det labb han var begravd – undertecknat på Abraham Lincolns dödsdag den 14 april 1865.

Sapien tycks senare dödas av en av Ogdu Jahads hejdukar, men återvänder till liv efter en utomkroppslig upplevelse där han återupplever delar av sitt tidigare liv. Detta leder så småningom till att Abe börjar forska i sitt eget förflutna och lär sig sanningen om vem han varit. Han möter till slut sina tidigare "bröder" i The Oannes Society, strider mot dem och förhindrar dem på egen hand att decimera världens befolkning.

Serietidningar

Abe Sapien förekommer främst i serierna om Hellboy och B.P.R.D. Här listas enbart hans solotidningar:

I andra medier

  • I långfilmen "Hellboy" från 2004 spelas Abe Sapien av Doug Jones (med röst av David Hyde Pierce). I uppföljaren "Hellboy II: The Golden Army" (2008) gör Doug Jones både skådespeleri och röst.
  • Abe Sapien förekommer i de animerade filmerna "Hellboy: Sword of Storms" och "Hellboy: Blood and Iron", med röst av Doug Jones.
  • Abe är en spelbar figur i tv-spelet "Hellboy: The Science of Evil"


Första framträdande: Hellboy: Seed of Destruction nr 2 (april 1994)