Adrian Tomine

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Adrian TomineMoCCA Art Fest, april 2011. Foto och ©: David Liljemark.
Självporträtt av Adrian Tomine. © upphovsmannen.

Adrian Tomine (född 1974), amerikansk serieskapare som gjort sig känd för sina lågmälda serier om vardagliga händelser och mänskliga relationer.

Biografi

Inspirerad av serieskapare som Los Bros Hernandez och senare kanske framför allt Daniel Clowes började Tomine teckna vardagsrealistiska och självbiografiska serier redan i high school, serier som han publicerade i sitt eget fanzin Optic Nerve.

Tomine fick snart professionella uppdrag för arbetsgivare som Pulse! Magazine vilket sedermera ledde till att förlaget Drawn & Quarterly började ge ut Optic Nerve som en reguljär serietidning i mitten av 1990-talet. 1995 förärades Tomine ett Harvey Award i kategorin "best new talent". Sedan dess har han publicerats i åtskilliga tidningar, inklusive The New Yorker där han har en återkommande serie. Hans historier har idag publicerats över hela världen, bland annat i svenska Galago. Historierna från Optic Nerve har även samlats i flertalet album från Drawn & Quarterly.

Stil och innehåll

Som serieskapare har Tomine blivit känd för sin lågmäldhet, sin observerande berättarposition och sin skildring av de små, skenbart betydelselösa, vardagssituationer som kan ha en så stor betydelse för den enskilda människan. I denna bemärkelse har han bland annat jämförts med författaren Raymond Carver. På ytan kan hans serier verka distanserade och närmast statiska, men därunder finns både engagemang och brännande ämnen. Med en ibland påträngande klarhet – understruken av den rena klara linjen-stilen i teckningarna – pekar han på de problem som finns under den glättiga ytan i sina karaktärers – och i förlängningen alla människors – liv.