Akim

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Rita, Kongo-Jim och människoaporna Zig och Kar från "Kongo-Jim" ur Kongo-Jim nr 102 (1956) © Alla Tiders Serieförlag.

"Akim", italiensk djungelserie skapad av Roberto Renzi (manus) och Augusto Pedrazza (bild) 1950. Serien var i det närmaste en "Tarzan"-kopia och producerades fram till 1991.

Svensk publicering

I Sverige är serien känd under två namn; "Kongo-Jim", i serietidningen med samma namn på 1950-talet, samt "Jim, djungelns konung", i Serie-Nytt på 1950- och 1960-talet. Den har också publicerats i egen serietidning under sitt ursprungliga namn på 1970-talet.

Kopior

"Akim" må ha varit en kopia på "Tarzan" men det hindrade inte att serien själv blev utsatt för kopior.

  • "Zembla" var en fransk "Akim"-kopia som skapades av förläggaren Marcel Navarro för att tävla med konkurenten Editions Aventures & Voyages[1], som publicerade "Akim" på den franska marknaden. Första tecknaren på "Zembla" var faktiskt Pedrazza, han slutade dock efter fyra episoder då serien visuellt blev alltför lik "Akim", enda skillnaden var att Zembla hade längre hår.
  • I Tyskland publicerades en annan serie vid namn "Akim", denna gjordes av Hansrudi Wäscher på order av förlaget Lehning Verlag[2] och var en oblyg kopia av Pedrazzas serie. Efter liensproblem skapade Wäscher den snarlika "Tibor".

Fotnoter

  1. Källa: Cool French Comics - Zembla
  2. Källa: Lambiek Comiclopedia - Comic creator Hansrudi Wäscher


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!