Aladdin

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Omslag till "Aladdin och den underbara lampan", engångspublikation från Centerförlaget (1962).

Aladdin (Anglisering av det arabiska namnet (från början syriska) Alāʼ ad-Dīn, Arabiska: علاء الدين bokstavligt "trons ädelhet") är en av historierna från den så kallade islamiska gyllene åldern, med ursprung i sagosamlingen Tusen och en natt. Historien är där en av de mest kända, även om den egentligen lades till av Antoine Galland.

Handling

Den ursprungliga historien om Aladdin är en folksaga från mellanöstern. Den handlar om en lat och utfattig yngling vid namn Aladdin, i en kinesisk stad, som rekryteras av en trollkarl från Maghreb (förklädd till brodern av Aladdins döde far) för att hämta en oljelampa från en magisk grotta fylld med fällor. Efter att trollkarlen försöker lura honom finner Aladdin sig själv fångad i grottan. Aladdin har dock kvar en magisk ring han fått av trollkarlen, och när han gnuggar sina händer i sorg gnuggar han ringen av misstag, och en ande dyker upp. Aladdin önskar sig ut ur grottan, och återvänder till sin mor. Han har fortfarande kvar lampan, och när hans mor försöker rengöra den kommer en andra, mycket mäktigare, ande fram. Anden måste lyda personen som håller i lampan, och med hjälp av denna ande blir Aladdin rik och mäktig och gifter sig med prinsessan Badroulbadour, sultanens dotter. Anden bygger ett fantastiskt palats till Aladdin, mycket vackrare än sultanens.

Trollkarlen återvänder dock och lyckas få tag i lampan genom att lura Aladdins fru, som inte känner till lampans värde, genom att utbyta "nya lampor mot gamla". Han beordrar anden att ta palatset och prinsessan till hans hem i Maghreb. Aladdin har dock kvar den magiska ringen, och med hjälp av den svagare anden lyckas han åtminstone transportera sig till Maghreb där han lyckas överlista trollkarlen och få tillbaka sin lampa.

Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 2011-02-26, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:Aladdin.

Tecknade serier