Disney Prinsessor

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Disney Prinsessor" är ett franchise från Walt Disney Company, skapat av Andy Mooney under andra halvan av 1990-talet, och baserat på prinsessor från de animerade Disneyfilmerna. Konceptet skapades för leksaker och andra barnmerchandise, och men har även etablerats i form av animerade filmer och tv-serier, och tecknade serier.

Ursprungligen innefattade konceptet "Snövit", "Askungen", Aurora från "Törnrosa", Ariel från "Den lilla sjöjungfrun", Belle från "Skönheten och odjuret", Jasmine från "Aladdin", "Pocahontas", och "Mulan". Därefter har, genom officiella kröningar i Disneyland tillkommit Tiana från "Prinsessan och grodan", Rapunzel från "Trassel", och Merida från "Modig".

Serier och tidningar

En tidning baserad på konceptet har publicerats i flera europeiska och asiatiska länder sedan år 2000, och skapades i Italien. I Sverige var tidningens ursprungliga namn Prinsessan, men sedan 2015 är titeln Disney Prinsessor. Tidningen består huvudsakligen av pyssel och sagor, men innehåller även kortare serier.

2005 inleddes publiceringen av den japanska shōjomangan "Kilala Princess" av Rika Tanaka och Nao Kodaka, i vilket flickan Kilala Reno, ett fan av "Disney Prinsessor", dras in i deras magiska värld.

Joe Books publicerade 2016–2018 serietidningen Disney Princess. Denna tidning är en renodlad serietidning och består av seriestrippar med de olika prinsessorna, tecknade av Amy Mebberson. Under 2020 har Dark Horse gett ut samlingsutgåvor av serien.