Alfredo Topolino

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Alfredo Topolino är en seriefigur i "Tintin". Han uppträder endast i äventyret "Det hemliga vapnet" från 1954–56. Han är en schweizisk professor, expert på ultraljud och god vän och kollega till professor Kalkyl.

Professor Kalkyl har brevväxlat med Topolino om sina experiment med en uppfinning med ultraljud som kan krossa glas och porslin. Kalkyl håller också på att konstruera en fullskalig modell som ska kunna krossa metall, tegel och cement och andra starka material. Orolig över hur en sådan apparat skulle kunna missbrukas om den hamnar i fel händer, reser han iväg till Topolino för att prata om problemet.

Vad ingen vet är att Topolinos betjänt har tjuvläst breven och varnat underrättelsetjänsten i sitt hemland, det fiktiva Bordurien, där chefen för underrättelsetjänsten överste Sponsz ger order om att kidnappa Kalkyl för att de själva skall få tillgång till tekniken och kunna konstruera ultraljudsmaskinen.

När det står klart för Tintin och kapten Haddock att Kalkyl är i fara, ger de sig iväg till Schweiz och Topolino för att skydda honom. Istället för att möta Kalkyl, hittar de Topolino bunden i källaren till sitt eget hus, och efter att ha blivit frisläppt anklagar Topolino Kalkyl för att vara den som överföll och band honom.

Efter att ha pratat igenom händelserna, visar det sig att Topolino och Kalkyl aldrig har träffats, de har bara kommunicerat via brev. Tintin, Haddock och Topolino kommer fram till att den person som presenterade sig som "Kalkyl" för Topolino måste varit en bedragare. Sedan låtsades densamme vara Topolino och förde på så sätt bort Kalkyl när han anlände.

Medan de tre sitter och pratar, spränger borduriska agenter Topolinos hus, men alla överlever.

Kuriosa

Topolino är det italienska namnet för Musse Pigg. Det är också modellnamnet på en Fiat.