Alias (förlag)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Alias, amerikanskt serieförlag i San Diego grundat våren 2005 av Brett Burner och Mike S. Miller.

Alias riktade tidigt in sig på allåldersmarknaden, men led ett PR-mässigt nederlag då ingen av de utannonserade 12 premiärtitlarna utkom i tid, beroende på sena serieskapare och det faktum att serietidningarna trycktes i Sydkorea och tog tid att frakta till USA. De 12 tidningarna som till sist letade sig ut i butikerna var Lethal Instinct, David's Mighty Men, Ted Noodleman: Bicycle Deliver Boy, The Tenth Muse, Judo Girl, Killer Stunts, Inc., Deal With the Devil, Elsinore och Pakkin's Land.

Alias affärsmodell byggde till en början på att publicera och distribuera titlar från en rad mindre studior som Runemaster Studios, Blue Dream Studios, Blue Water Studios, Astounding Studios m.fl. Man har även försökt ge ut europeiska serier, även om försöket med engelskspråkig utgivning av "XIII" i serietidningsform endast bar sig i fem nummer (2005–06). Runemaster Studios, som producerade samlingsvolymen av Lions, Tigers and Bears och The Gimoles, varav den första mycket framgångsrik, avbröt hösten 2005 samarbetet med Alias, enligt pressmeddelanden på grund av konktraktsbrott. Fler serieskapare lämnade Alias samma höst, och i november 2005 omstrukturerades förlaget och samtliga aktier köptes upp av Brett Burner.

Under 2006 närmade sig Alias allt mer den kristna bokhandeln och förlaget ändrade gradvis inriktning. Varken Burner eller Miller hade gjort någon hemlighet av att de var kristna, och samarbetet med det kristna förlaget Zondervan och starten av den kristna ungdomssajten Bubblemag.com gav mersmak och visade på en outnyttjad säljpotential jämfört med distribution av konventionella äventyrsserier genom amerikanska seriebutiker. I oktober 2006 meddelade man därför att Alias inför 2007 lägger ner alla "icke-kristna" titlar för att i fortsättningen satsa på serier med tyngdpunkten på andlighet och religös tematik.

Externa länkar