Alter Ego

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Alter Ego", nr 10 (1969), fanzin av Roy Thomas. Porträtt av Gil Kane. © Alter Ego Enterprises

Alter Ego, amerikanskt fanzin som utkommit i två omgångar, 1961–78 samt från 1998 fram till nutid. Tidningen grundades av Jerry Bails, men under större delen av tidningens historia har serieförfattaren Roy Thomas stått för redaktörskapet. Tidningen är känd för sina seriehistoriska artiklar och intervjuer med serieskapare från "Golden Age och "Silver Age".

Tidningen delade även ut priset Alley Award 1961–69.


Volym 1

Alter Ego tillkom under det som idag kallas "Silver Age", den tid då superhjältegenren genomgick en förnyelse med moderniserade hjältar från DC Comics och nya fräscha hjältar med såpainslag från Marvel Comics. DC-redaktören Julius Schwarz uppmuntrade Bails och Thomas och hjälpte dem komma i kontakt med likasinnade som var intresserade av superhjältar. Första numret utkom 1961, och det kom att bli totalt 11 nummer; 10 av dem 1961–69 och ett eftersläntrarnummer 1978. Bails var redaktör för nr 1–4, Ron Foss/Myra Foss/Grass Green för nr 5–6, Roy Thomas för nr 7–10 och Roy Thomas/Mike Friedrich för nr 11.

Delar av den tidiga utgivningen har samlats i boken "Alter Ego Best Of Legendary Comics Fanzine" (1997).

Volym 2

1997 beslöt Roy Thomas och seriehistorikern Bill Schelly att återuppliva Alter Ego. Från 1998 publicerades Alter Ego som en så kallad flip-book (två tidningar i en, man vänder på tidningen) tillsammans med förlaget TwoMorrows Publishings Comic Book Artist. Fem nummer utkom i detta arrangemang.

Denna utgivning har samlats i boken "Alter Ego: The Comic Book Artist Collection" (2006).

Volym 3

Från 1999 ges Alter Ego ut som en fristående tidning av TwoMorrows Publishing. Fanzinet Fawcett Collectors of America har nu gått upp i denna tidning.

Priser och utmärkelser

2007 vann tidningen ett Eisner Award för bästa serietidskrift.

Externa länkar