American Born Chinese

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Framsidan till albumutgåvan av "American Born Chinese" av Gene Luen Yang. © upphovsmannen.

"American Born Chinese" är en serieroman av Gene Luen Yang, först publicerad som webbserie på webbplatsen Modern Tales, därefter samlad i ett album utgivet av First Second 2006.

Handling

Serieromanen är tecknad i ett slags klara linjen-stil och består av tre historier som flätats ihop. Huvudspåret handlar om unge Jin Wang, amerikanskfödd son till kinesiska immigranter, som kämpar för att assimilera sig i det amerikanska samhället och en skola som består av till majoriteten vita elever. Att Jin är en klassisk nörd och har svårt att få kontakt med det motsatta könet gör inte livet lättare för honom.

Jins historia vävs samman med en historia baserad på den kinesiska legenden om Apkungen, samt en sitcom-liknande berättelse (med pålagda skratt och allt) som kretsar kring den extrema kinesstereotypen Kusin Chin-Kee (Jmfr. den engelska förolämpningen chink(y) = "guling"). Tillsammans bildar de tre linjerna en historia om en människas kulturella arv.

Mottagande, priser och utmärkelser

"American Born Chinese" fick ett överväldigande kritikermottagande och har vunnit åtskilliga utmärkelser, däribland the Michael L. Printz Award för ung litteratur (första gången för ett seriealbum) och en nominering till National Book Award 2006 (även detta första gången för ett seriealbum). Därutöver har den utsetts till Publisher's Weeklys Best Book of the Year, School Library Journals Best Book of the Year, Booklists Editor's Choice Book, San Fransisco Chronicles Best Book of the Year, NPR:s Holiday Pick, och amazon.com:s Best Graphic Novel/Comic of the Year, samt hamnade på topp-tio-listan för American Library Associations Best Book for Young Adults.

Externa länkar