American Scream

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
American Scream på omslaget till Shade the Changing Man (vol. 2) nr 4 (oktober 1990). Bild: Brendan McCarthy. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

American Scream (även kallad Det amerikanska skriket på svenska) är en seriefigur från DC Comics. Den skapades av Peter Milligan, Brendan McCarthy och Chris Bachalo och syntes först i Shade the Changing Man nr 3 (1990).

Historik och handling

The American Scream ser ut som en ruttnande Onkel Sam och är det huvudsakliga hotet i de första sju numren (även om han inte syns till förrän i nummer 3) av Peter Milligans nyversion av Shade the Changing Man från 1990-talet. American Scream beskrivs här som en förvriden version av den amerikanska drömmen, förkroppsligandet av allt som är galet med USA, skriket som bor inuti Amerika. Var American Scream än drar fram följer galenskap och kaos i dess spår, till och med naturlagarna sätts ur spel och döda ting ges liv av dess ondska. Varelsen bekämpas flera gånger av Rac Shade (the Changing Man) och tycks utplånas i Shade the Changing Man nr 7. Den återkommer emellertid i andra DC-serier; i The Spectre nr 50 (1997) och i DCU Villains Secret Files nr 1 (1999). I "Spectre"-avsnittet av John Ostrander och Tom Mandrake avslöjas det att American Scream är den onda aspekten av The American Spirit, den livsande som ger kraft åt DC:s "patriotiska" hjältar som Uncle Sam och Patriot.

Milligan uppfann figuren, Brendan McCarthy designade den och Chris Bachalo tecknade dess första framträdande.

Samlingsalbum

"Shade the Changing Man: The American Scream" (DC/Vertigo 2003) samlar Shade the Changing Man nr 1–7. ISBN 140120046X

Mini sverige.gif Svensk publicering

American Screams första framträdanden från Shade nr 1–7 publicerades på svenska i Inferno 1/1991–5/1992. Här kallades figuren för "Det amerikanska skriket".


Första framträdande: Shade the Changing Man (vol. 2) nr 3 (september 1990)