Little Orphan Annie

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Annie)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Lilla Annie". © Chicago Tribune Syndicate.
En tidig "Little Orphan Annie" blir adopterad. Av Harold Gray ur "Comics – den stora serieboken" vol. 3 © Chicago Tribune Syndicate

"Little Orphan Annie", amerikansk dagsstrippserie skapad av Harold Gray 1924.

Serien har stått förlaga till den berömda musikalen "Annie", som även kommit i filmversion.


Historik

Gray tecknade och skrev serien fram till sin död 1968. Ett antal serieskapare fick chansen att fortsätta serien, men resultaten blev mindre lyckade och syndikatet övergick 1974 till att publicera repriser av Grays avsnitt istället. Framgången med musikalen och filmen gjorde dock att man var beredd att försöka än en gång med nyproducerade serier. Leonard Starr, som 1979 hade avslutat sin serie "På scenen" fick chansen och lyckades nå framgång. Hans version döptes om till "Annie", och huvudpersonen hade här blivit tonåring och serien moderniserats.

Starr fortsatte med serien fram till 2000. Jay Maeder tog över som ny författare, och tecknare var (i tur och ordning) Andrew Pepoy, Alan Kupperberg och Ted Slampyak. Serien avslutades 2010, men då var Annie fortfarande kidnappad och hölls fången. Det var först 2014 i en crossover med Dick Tracy som Annie befriades från sin kidnappare.

Annie i andra medier

  • En radioföljetong med "Little Orphan Annie" sändes 1930–40 med Shirley Bell Cole i huvudrollen.
  • Första långfilmsversionen kom 1932, producerad av David O. Selznick. Mitzi Green spelade Annie.
  • 1977 kom broadwaymusikalen "Annie" med musik av Charles Strouse och texter av Martin Charnin. Originaluppsättningen gick 21 april 1977–2 januari 1983.
  • En svensk version hade premiär 1979 med Sigge Fürst som Daddy Warbucks och Pernilla Wahlgren var en av tre skådespelerskor som delade på titelrollen.
  • En filmversion av musikalen kom 1982, regisserad av John Huston och med Aileen Quinn som Annie. En serieadaption av filmen skapades av Tom DeFalco, Win Mortimer, och Vince Colletta, och publicerades dels som Marvel Super Special #23, och dels som en tvådelad miniserie.
  • En tv-film med titeln "Annie: A Royal Adventure!" kom 1995. Här spelades Annie av Ashley Johnson.

Återutgivningar

2008 påbörjade det amerikanska förlaget IDW utgivningen av bokserien "The Complete Little Orphan Annie", där man samlar 2–3 års produktion av serien från starten i varje inbunden bok. Hittills har fyra volymer utkommit, vilka inkluderar 1924–1933, och ytterligare en är annonserad.

Kuriosa

Kompositören och orkesterledaren Joe Sanders (1894–1965) komponerade 1928 en schlagermelodi betitlad "Little Orphan Annie" (med text av Gus Kahn), vilken han även spelade in med sin populära orkester Coon-Sanders Nighthawks. Orkestern framträdde regelbundet på radiostationen WGN, vilken ägdes av Chicagotidningen Tribune - samma tidning serien om Annie debuterat i.

Mer om Little Orphan Annie

  • Magnus Knutsson: "Serieflickan som blev en musical" (Dagens Nyheter 1979-09-22)
  • Claes Reimerthi: "Fattiga och rika – Little Orphan Annie upptäcker Amerika" (B&B 1–2/2007)

Externa länkar


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!