Harold Gray

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Annie" av Harold Gray. © Chicago Tribune Syndicate.

Harold Gray (1894-1968), amerikansk serieskapare.

"Annie" av Harold Gray, Annie med hunden Sandy i en tidig teckning från 1926. © Cupples & Leon.

Uppväxt i mellanvästern (Illinois) på föräldrarnas bondgård. Började på Chicago Tribune 1917. Militärtjänst under 1918, lämnade armén som fänrik. Återvände till Tribune; assisterade Sidney Smith"The Gumps".

1924 beställde Joseph Medill Patterson, chef på Chicago Tribune – New York News Syndicate, en serie om en liten flicka, och resultatet blev Grays skapelse "Little Orphan Annie", en serie om en föräldralös flicka som blir adopterad av en rik industialist, "Daddy" Warbucks1.

Med Annie fick den starkt konservative Gray också möjlighet att skildra sina ideal om eget arbete och framgång såsom "The American Way". Gray var en gammaldags konservativ, som avskydde finansspekulation och lånehajar likväl som socialistisk fördelningspolitik och statlig inblandning av typ Roosevelts "New Deal"2 efter börskraschen 1929.

Fotnoter

1.Som namnet antyder har Warbucks ägnat sig åt lönande krigsaffärer. Gray var själv en stor anhängare av USAs medverkan i Andra Världskriget.

2.Detta framgår bl.a. av att flera av de skurkar som lurar Warbucks sjunger "Happy Days Are Here Again", vilket var Roosevelts kampanjsång för New Deal.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!