Ansvarig utgivare

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ansvarig utgivare kallas den person, som har det juridiska ansvaret för det som publiceras i en periodisk skrift, exempelvis i en serietidning. Enligt tryckfrihetsförordningen (som är en av Sveriges grundlagar) så måste en tidning som ges ut i Sverige ha en ansvarig utgivare.

Om en svensk tidning publicerar en text eller bild som kan anses som förtal eller något annat brott, så är det inte författaren eller tecknaren som åtalas för brottet utan det är den ansvariga utgivaren. Detta är ett skydd för yttrandefriheten: varje tecknare eller författare skall inte behöva vara expert på vad som är lämpligt att publicera eller inte, utan det är den ansvariga utgivaren som skall ha kännedom om det och som bär ansvaret.

I många fall är posten som ansvarig utgivare huvudsakligen symbolisk och innebär ingen särskild arbetsinsats utöver att den ansvarige utgivaren måste veta vad som publiceras i tidningen. Ofta är det tidningens redaktör som är ansvarig utgivare, men det kan också vara tidningsförlagets ägare eller någon annan som har utsetts av förlaget.

I en tidning brukar det finnas en så kallad redaktionsruta där uppgifter finns om vem som är ansvarig utgivare, hur tidningen kan kontaktas och så vidare.