Avskyvärld

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Avskyvärld (i original Plain Awful) är en dal i de sydamerikanska Anderna i Kalle Ankas universum. Där är allt fyrkantigt och den enda lagen är att man inte får frambringa något runt, vilket Knattarna gör av misstag. Carl Barks introducerade Avskyvärld 1949 i det klassiska serieäventyret "Vilse i Anderna" (Four Color nr 223). Don Rosa skrev senare en fortsättning på serien, "Åter till Avskyvärld".

I äventyret "Åter till Avskyvärld" så gör även Farbror Joakim misstaget att han tar med sig något runt. Han tar med sin första krona och eftersom kronan är rund blir Joakim fängslad. Invånarna i Avskyvärld bestämmer att det enda som kan göra Joakim fri är att Kalle och Knattarna ger chefen i Avskyvärld en glassblask. Så Kalle och Knattarna får åka ut till samhället tillsammans med Guld-Ivar Flinthjärta (som har följt efter ankorna till Avskyvärld )för att få tag i en glassblask. Flinthjärta blir tvingad att lova att han ska frita Joakim. Men när de till slut lyckas få tag i en glassblask så ger inte Flinthjärta den till de andra ankorna utan tar den själv för att få folkets ära. Men Knattarna är smarta och lyckas göra glassblask av snö, skum från en brandsläckare, kakao och mjölkpulver. När de ska lämna drickan till folket upptäcker de att de inte längre vill ha drickan utan vill istället ha pengar. Eftersom Flinthjärta gjorde sig av med alla sina pengar för att hyra en helikopter ut ur Avskyvärld så har han inga pengar kvar. Joakim, som tog med sig en miljard, har dock alla sina pengar kvar och blir på det sättet istället fritagen.


Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 13 juni 2006, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:Avskyvärld.Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! 

Se även