Börje Dorch

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Börje Dorch, född 17 oktober 1929 i Malmö, död 9 januari 2004. Svensk journalist, författare och karikatyrtecknare. Tecknade även en handfull serier. Huvudsakligen verksam inom sportens värld.

Född i Malmö men uppväxt på Södermalm i Stockholm. Tidigt upptäcktes tecknartalangerna, och Börje Dorch var självlärd och utmejslade en egen stil med yviga linjer och ett rakt språk i det skrivna (troligen inspirerad av Rit-Ola). Han var även en duktig amatörboxare med landslagsmeriter och det var främst inom boxningen han var verksam. Dorch grundade bl.a. Svenska Boxningsförbundets tidning Boxning och Föreningen Punchpralinerna. Han var barndomsvän med den legendariske fotbollsspelaren Nacka Skoglund, med vilken han efter dennes avslutade fotbollskarriär hade ett samarbete kring diverse reklamuppdrag m.m.

Mest känd var han nog för sina sportkarikatyrer under rubriken "Dorch i tusch", som även brukade ge en kortfattad historisk bakgrund till olika idrottsstjärnor eller fenomen. Dessa publicerades bl.a. i serietidningen Buster.

Dorch tecknade bara ett fåtal egentliga serier, däribland "Sexige Sixten" i pinup-tidningen Paris Hollywood och "Nacka" i serietidningen Nacka 1975.

Externa länkar

Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 14 juni 2006, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:Börje Dorch.