Babylon 5

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

TV-serie i science fiction-genren skapad av J. Michael Straczynski (numera även serieförfattare). Finns även som serietidning.

I 23:e århundradet har människan tillsammans med de rymdvarelser som man tidigare fört krig mot, byggt den jättelika rymdstationen Baylon 5 som en neutral mötesplats och ett socialt experiment. Rymdstationen blir snart hem för en rad färgstarka figurer från en mängd olika raser och med en rad olika agendor, inte nödvändigtvis goda sådana alla gånger.

TV-serien

TV-serien "Babylon 5" skapades av J. Michael Straczynski, som började arbeta på historien redan 1986. Det dröjde dock ända till 1993 innan pilotavsnittet var färdigställt och visat på amerikansk TV. Själva TV-serien fick därefter grönt ljus och började produceras och sändas 1994. Totalt blev det fem säsonger och fem TV-filmer. Straczynski hade redan från första början början, mitt och slut på historien klara, men science fiction-författaren Harlan Ellison var också involverad i TV-serien som någon sorts konsult och idéspruta.

"Babylon 5" belönades två gånger med det prestigefyllda science fiction-priset Hugo Award.

En avläggare gjordes också under namnet "Crusade", där figurer från rymdstationen ger sig av i skeppet Excalibur för att att finna botemedlet mot en dödlig pest. Den lades ner efter bara en säsong. "Babylon 5: Legend of the Rangers" var en serie som var tänkt att få sin start genom den femte och sista TV-filmen med "Babylon 5", men efter visningen 2002 lades planerna på is. "The Memory of Shadows" var tänkt att bli den första biofilmen med Babylon 5-tema, men 2005 meddelade Straczynski att produktionen lagts ner.

Serierna

När serietidningen Babylon 5 släpptes av DC Comics var den tänkt som ett komplement till TV-serien och förtydligade och utvecklade vissa aspekter av de TV-avsnitt som just då sändes. Att det var just DC Comics som släppte tidningen beror på att förlaget ägs av Warner Bros, som ju även producerade TV-serien. Tidningen skrevs av TV-seriens skapare J. Michael Straczynski, idag uppburen serieförfattare på bl.a. "Spider-Man", men då bara en manusförfattare för TV som tog sina första stapplande steg i ett nytt medium. Totalt blev det 11 nummer innan tidningen lades ner 1995, efter knappt ett år.

Straczynski tilläts återkomma till "Babylon 5" i serieform med en trenummers miniserie, Babylon 5: In Valen's Name 1998. Sedan dess har det talats om en ny serieroman för Wildstorm, men så länge Straczynski har ett exklusivitetskontrakt med Marvel Comics lär det dröja innan den ser dagens ljus.

Utgivning

 • Babylon 5 nr 1–11, DC Comics, 1994–95
 • Babylon 5: In Valen's Name nr 1–3, DC Comics, 1998

Figurgalleri

Huvudpersoner

 • Jeffrey Sinclair – Babylon 5:s förste befälhavare, människa som är den återfödde minbari-hjälten Valen
 • John Sheridan – Babylon 5:s andre befälhavare, senare även president för interstellära alliansen. Gift med minbarin Delenn.
 • Susan Ivanova – Sheridans vicebefälhavare, en tuff ryska.
 • Michael Garibaldi – säkerhetschef med alkoholproblem.
 • Delenn – ambassadör från planeten Minbar. Genomgår en förvandling som ger henne mer mänskliga drag och gifter sig med människan John Sheridan.
 • Londo Mollari – ambassadör från planeten Centauri Prime. Blev sedermera kejsare för sitt folk.
 • G'Kar – ambassadör från planeten Narn, som får status som profet bland sitt folk.
 • Stephen Franklin – läkare på Babylon 5.

Raser

 • Centauri – en imperialistisk och intrigerande ras som fört många erövringskrig i galaxen. Till det yttre liknar de människorna, men längden på det uppåtkammade håret anger social status.
 • Minbari – en teknisk avancerad ras som fysiskt liknar människor, men som saknar hår och har en utskjutande krans av ben kring huvudet. Har tidigare krigat mot både Shadows och människorna. Delenn är ambassadör från Minbar.
 • Människor – jordens regering sitter i Schweiz och blir under TV-seriens gång allt mer diktatorisk. Telepater har blivit nästa steg i människans evolution.
 • Narn – en ras som länge varit förtryckt av Centauri-imperiet. Fysiskt liknar de människor, men har orange hud med svarta prickar.
 • Shadows – en av de allra äldsta raserna i galaxen. Insektslika varelser som kan dölja sin verkliga skepnad och framstå som suddiga skuggor. Ser som sin uppgift att "förädla" de yngre raserna genom att utsätta dem för krig och lidande. Kommer ofta i konflikt med de lika gamla Vorlons.
 • Vorlons – en av de allra äldsta raserna i galaxen. Energivarelser som bär klumpiga rustningar. Ser som sin uppgift att vägleda de yngre raserna och hamnar ofta i opposition till Shadows.

Externa länkar