Barbarella

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Barbarella" är en fransk tecknad science fiction-serie med erotiska förtecken, skapad av Jean-Claude Forest 1962.

Serien väckte på sin tid uppmärksamhet på grund av sin nakenhet, och kom att betraktas som den första "vuxen"-serien. Jean-Claude Forest själv ansåg inte att serien var skandalös, tvärtom menade han att han avskydde pinup-flickor och att Barbarella var en vild, fri och oberoende kvinna, varken en vamp eller en suffragett, men en typ av kvinna som alltid funnits och ibland ter sig motsägelsefull.[1]

Handling

Barbarella är en ung och vacker science fiction-hjältinna, i stil med Birgitte Bardot, som reser i rymden från den ena planeten efter den andra. Hon följer 1960-talets ideal om en självständig och emanciperad kvinna, sexuellt frigjord, och upplever ett antal äventyr med lätt erotisk prägel där hon ofta blir förförd eller låter sig förföras av mer eller mindre exotiska män, och även robotar och en maskin med beteckningen "orgasmotron".

Utgivning

Fransk utgivning

Ursprungspublicering

  • "Barbarella" ursprungligen i V-magazine 1962.
  • "Mysterieuse Matin, Midi et Soir" (Barbarella i biroll) gick i Pif 1971.

Albumutgivning

Originaltitel Utgivningsår Tecknare
"Barbarella" 1964 Jean-Claude Forest
"Les Colères du Mange-Minutes" 1974 Forest
"Le Semble-Lune" 1977 Forest
"Le Miroir aux Tempêtes" 1982 Daniel Billon
  • "Mysterieuse Matin, Midi et Soir" kom 1972 med Barbarella i en biroll.
  • "Barbarella" återutgavs 1968 av Editions Eric Losfeld i samband med filmatiseringen, från vilken bilder återfanns på omslaget.

Svensk utgivning

Ett album gavs ut i Sverige 1969 av Semic Press i översättning av Sture Hegerfors. Serien publicerades också i Vecko-Revyn på 60-talet.

Barbarella i andra medier

Film

"Barbarella" filmatiserades 1968 med Jane Fonda i huvudrollen. Trots, eller kanske tack vare, att filmen känns otroligt daterad idag, är den något av en kultfilm.

Externa länkar

Källor

  1. Jean-Claude Forest, citerad av Guy Vidal i förordet till "Barbarella", upplagan från 1994, utgiven av Les Humanoïdes associés.
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!