Barbelith

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Barbelith är ett återkommande element i "The Invisibles" och andra serier av Grant Morrison, vanligtvis beskriven som "mänsklighetens moderkaka".

Ordet "barbelith" kom ursprungligen inte från "The Invisibles", utan syntes först i serien "House of Heart's Desire", av Grant Morrison och Dom Regan, publicerad i antologin A1 i slutet av 1980-talet. Även i tidningen Doom Patrol nr 54, skriven av Morrison, beskrivs fenomenet.

I "Invisibles" är Barbelith ett satellitliknande föremål placerat i rymden på den mörka sidan av månen. I serien "Invisibles" skildras den genomgående som något av en övernaturlig måne med egen intelligens. Barbeliths roll som "moderkaka" förklaras i det att den binder samman den illusion som vår subjektiva verklighet består av, med världen utanför tid och rum. I många fall hjälper den människor att förstå sin egen natur bortom de subjektiva koncepten av "jag" och "själv". De flesta människor som upprättar någon form av kontakt med Barbelith har först genomgått någon form av märkligt trauma, t.ex. ett bortrövande av utomjordingar eller en shamanisk initieringsrit. Barbelith har starka kopplingar till The Invisibles och den "binära dimension" de ser som en hemvist.

Ursprung

Morrison hävdar att ordet kom till honom i en dröm han hade när han var i tjugoårsåldern och samtidigt hade en av sina första "magiska upplevelser". I drömmen var BARBELiTH en form av högre dimension eller alternativ verklighet.

Likheter finns också med VALIS, "mänsklighetens informationssatelit" i Phillip K. Dicks roman "Valis".

Webbforumet

"Barbelith" eller "Barbelith Underground" är också namnet på ett webbforum som ursprungligen kom till för att diskutera Morrison och hans verk. Från början hette forumet "The Nexus" och var en del av "Invisibles"-fansajten "The Bomb". Med tiden utvecklades forumdiskussionen till att gälla annat än serier, och är idag en bred postmodern sammankomstplats där man diskuterar såväl populärkultur som politik, vetenskap, magi och filosofi. Forumet tillhandahålls av Tom Coates.

Externa länkar