Big Baby

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Big Baby" är en avantgardistisk vardagsrealistisk (eller snarare vardagssurrealistisk) serie med drag av skräckfiktion, skriven och tecknad av Charles Burns. Serien dök ursprungligen upp i amerikanska tidningen RAW 1983. (Fast en prototyp till figuren Big Baby dök upp i tidningen Rocket tidigare samma år.)

Mellan 1989 och 1991 förekom även "Big Baby" som syndikerad dagsstripp och publicerades i ett tjugotal amerikanska dagstidningar.

Big Baby heter egentligen Tony Delmonto och verkar på ytan vara en vanlig amerikansk medelklasspojke boende i en villaförort. Men under förortsidyllen lurar en pulserande ångest som Big Baby ibland verkar vara den enda som märker av. I hans skräckfilms- och seriepåverkade hjärna tar de vardagliga otäckheterna fysisk form: spöken, mördare, utomjordingar och muterade virus tycks finnas överallt. Och ibland är det omöjligt för Big Baby – liksom för läsaren – att avgöra om det som händer är fantasi eller verklighet.

Burns gestaltade här tidigt den "idyll-ångest" som senare skulle återfinnas hos filmskapare som David Lynch och Todd Solondz.

Flera avsnitt av "Big Baby" har i USA samlats i ett album från Fantagraphics.