Black Hand

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Black Hand är en superskurk i DC:s universum och en fiende till Green Lantern. Har även kallats för Svarta Handen i svenska publikationer. Figuren skapades av John Broome och Gil Kane och dök först upp i Green Lantern (vol. 2) nr 29.

Bakgrund och handling

Black Hand alias William Hand dök upp på 1960-talet som en superskurk som kunde stjäla kraften från Green Lanterns kraftring och använda den för onda syften. I början var han ett seriöst hot mot hjältar som Green Lantern (Hal Jordan), Green Arrow och Flash. Under 1980- och 90-talen fick han dock en förlorarstämpel och skildrades som en neurotisk porrklubbsägare i serier som "Justice League International" och "Guy Gardner". Ett möte med den magiska hämnaren The Spectre (vid tillfället Hal Jordan inkarnerad som The Spectre) i tidningen Green Arrow resulterade i att Black Hands hand förvandlades till kol och att han därmed "levde upp till sitt namn".

Under 2007–2008 började Black Hand återigen dyka upp i tidningen Green Lantern som ett seriöst hot. 2009 fick han en remake då det avslöjades att han har ett mörkare ursprung, krafter och en fixering vid döden som ingen tidigare har vetat om. Som agent för den s.k. Black Lantern Corps tar han sitt liv och återuppstår som odöd, varefter han väcker upp åtskilliga av de avlidna i DC:s universum och inkorporerar dem i sin armé av zombieliknande varelser. Black Hand och hans Black Lantern Corps är det huvudsakliga hotet i DC:s crossover "Blackest Night" under 2009.

Mini sverige.gif Svensk publicering

Black Hand har dykt upp under namnet Svarta Handen i den svenska tidningen Gigant under tidigt 1980-tal.


Första framträdande: Green Lantern (vol. 2) nr 29 (juni 1964).
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!