Brant Parker

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Brant Parker (26 augusti 1920–15 april 2007), amerikansk serieskapare. Medskapare till "Trollkarlen från Id" och "Ökenrävarna".

Tecknade "Trollkarlen från Id" fram till 1997 då hans son Jeff Parker tog över.

Historik

Brant Parker föddes i Los Angeles den 26 augusti 1920 och visste tidigt i sitt liv att han ville bli tecknare. Han studerade på Otis Art Institute in Los Angeles och arbetade på Walt Disneys Studio både före och efter andra världskriget, med uppehåll för en tids tjänstgöring i amerikanska flottan. Efter krigsslutet 1945 lämnade Parker Disney och flyttade till New York där han började arbeta som politisk skämttecknare för Birminghamton Press. Han lämnade tillfälligt tidningsvärlden för att istället arbeta på IBM, men blev serietecknare på heltid då han tillsammans med Johnny Hart lanserade "Trollkarlen från ID" 1964.

Hart och Parker hade träffats för första gången 1950 i New York, under en teckningstävling där Parker var domare och den då blott 18-årige Hart en av deltagarna. Här inleddes en långvarig vänskap som sedermera ledde till att de båda bestämde sig för att göra en serie tillsammans. Sture Hegerfors är en av dem som har återberättat historien (eller skrönan) om då Hart och Parker låste in sig i ett hotellrum med papper, pennor, bläck samt mängder av gröt, öl och kaffe. Då en grupp kostymklädda representanter för ett seriesyndikat anlände efter tre dygn för att inspektera deras värv möttes de av två skäggstubbiga, lortiga män i undertröjor med mörka ringar under ögonen. Men hotellrummets väggar var täckta med serieoriginal, strippar om en viss trollkarl och hans medeltida bekantskaper. Omdömet blev något i stil med: "Ni är vedervärdiga, men serien är fantastisk. Vi tar den."[1] Första strippen publicerades 9 november 1964.

"Trollkarlen från ID" var inspirerad av humorn i Charles M. Schulz "Snobben", och var en av de serier som gick i bräschen för den trend som på sin tid ofta gick under benämningen "sofistikerade serier", det vill säga skämtserier som inte bara kretsade kring slapstick och situationshumor (även om sådant förekom), utan även mer så kallad "intellektuell humor", såsom ordvitsar, cynismer och vardagsfilosofier. Harts och Parkers stil passade väl för de förändringar som dagstidningarnas seriesidor genomgick under 1900-talets andra hälft – de enkla teckningarna, de stereotypa figurgallerierna och de gag-baserade skämten framgick väl i en tid då strippserier drabbades av mindre publiceringsyta och krympande serierutor.

Efter några års samarbete tog Parker över tecknandet av "Trollkarlen" på egen hand, medan Hart enbart bidrog med idéer. Tillsammans med andra medarbetare skapade Parker även serier som "Goosemyer" och "Ökenrävarna", men lämnade dem ganska tidigt. Efter att ha drabbats av hälsoproblem lämnade Parker över arbetet på "Trollkarlen" till sin son Jeff 1997. Hart fortsatte att bidra med skämt fram till sin död.

Den 15 april 2007 avled Brant Parker vid 86 års ålder. Han lämnade efter sig en hustru, fem barn och åtskilliga barnbarn och barnbarnsbarn. En dryg vecka tidigare hade Johnny Hart avlidit, 76 år gammal.

"Trollkarlen från Id" kommer att leva kvar under överskådlig framtid. I Harts dator fanns nämligen vid dennes frånfälle en mängd opublicerade "Trollkarlen"-idéer. Med Jeff Parkers teckningsarbete kommer publiceringen att fortsätta postumt.

Utmärkelser

Fotnoter

  1. Historien berättad bl.a. i Sture Hegerfors: "Serier och serietecknare" s. 43. Bokförlaget Pan/Norstedts 1969.