BraveStarr

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"BraveStarr" var en serie som spann vidare på premisserna för en tecknad TV-serie och en actionleksakslinje med samma namn. Filmation skapade först TV-serien och sålde sedan leksaksrättigheterna till Mattel, som i sin tur släppte leksakerna innan TV-serien hann visas.

Marshall BraveStarr själv var en rymdpolis som verkade i en miljö som var förvillande lik den klassiska vilda västern. Det fanns även en tecknad TV-serie med samma titel och handling.

Handling

Utrustad med robothästen Thirty/Thirty och indiansk magi som ger honom möjlighet att åkalla kraften hos höken, puman, björnen och vargen bekämpar BraveStarr brott på planeten New Texas. Hans nemesis är Tex Hex och hans Carrion Bunch, som är ute efter att stjäla den värdefulla kristallen kerium.

Utgivning

Det gjordes serier och utgavs serietidningar med BraveStarr i flera länder, bland annat USA, Storbritannien, Tyskland och Sverige.

Amerikanska Blackthorne Publishing gav 1987–88 ut två nummer av en serietidning med 3D-serier under namnet BraveStarr in 3-D. Upphovsmän var John Stephenson och Adrian Moro.

Britterna gav även de ut två nummer av serietidningen BraveStarr Special, men innehållet är oklart.

I Tyskland utkom från Unimac Verlag ett flertal nummer av BraveStarr Comic-Magazin 1988–89, i huvudsak med material producerat av italienare. Bland dessa återfanns Sauro Pennacchioli, Raffaele Della Monica, Leonardo Gagliano och Vittorio Coliva.

Svensk utgivning

Den svenska tidningen utkom med två nummer från Pandora Press 1988. Enligt en intervju med Klas Danielsson i Bild & Bubbla nr 2/1988 (enligt artikeln utförd början av juni 1987): –Får vi inte bättre material kommer vi att lägga ner tidningen efter två nummer. Materialet hämtades troligen från den tyska utgåvan. Avsnitt förekom även i tidningen Satellitserien för att göra reklam för BraveStarrs egen tidning.

Externa länkar