Bruno Björn och Benny Burro

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
För disneyfiguren Bruno Björn (Humphrey the Bear), se Bruno Björn och Djurlund
"Bruno Björn och Benny Burro" av Carl Barks. © MGM.

"Bruno Björn och Benny Burro" (i original: "Barney Bear and Benny Burro") är en fabeldjursserie för barn. Figuren Bruno Björn skapades ursprungligen av Rudolf Ising till den tecknade kortfilmen "The Bear that Couldn't Sleep" 1939. I filmen introducerade MGM en björn, i de inledande texterna kallad Old Bruin, som med tiden kom att bli Barney Bear. [1] Och åsnan Benny tillkom kort därefter tillsammans med Bruno i "The Prospecting Bear" 1941 och ensam i "Little Gravel Voice" 1942. Bruno figurerade i en rad tecknade filmer från MGM under 1940-talet, men Benny enbart i några enstaka.

1942 startade det amerikanska förlaget Dell en serie med figurerna, som främst publicerades i tidningen Our Gang Comics. Avsnitten tecknades ursprungligen av Walt Kelly, men 1944 togs serien över av anklegendaren Carl Barks, som var den som framför andra satte sin prägel på både serien och karaktärerna. Efter ett par år lämnade även Barks serien, som därefter producerades av en rad olika författare och tecknare tills den slutligen lades ner på 50-talet.

Mini sverige.gif Svensk utgivning

Barks' version av serien har publicerats på svenska i olika sammanhang; dels som två av albumen i "Mini-pyramid"-serien från RSR Epix, dels komplett samlad i "Bruno Björn och vänner", och dels som biserie i Tom & Jerry, där även avsnitt av andra kreatörer dök upp.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! 
  1. "Bruno Björn och Benny Burro, blogg av Roger Schaeder på [[1]] (2020-04-19)