Bruno Björn och Djurlund

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ej att förväxla med Bruno Björn och Benny Burro.

Bruno Björn och Djurlund (orig. Humphrey the Bear & J. Audubon Woodlore) är två disneyfigurer skapade för Walt Disney Studios' animerade kortfilmer, och som även överfördes till seriemediet. Bruno har på svenska även kallats för såväl Nalle som vid originalnamnet.

Personligheter

Bruno är en (icke-antropomorf) björn, som främst kännetecknas av sin matglädje, sin ovilja till fysiskt arbete, och en lätt neurotisk personlighet. I kortfilmerna bor han vanligen i Brownstones nationalpark (en ordlek med verklighetens Yellowstone), där hans personlighetsdrag ses med ogillande av den strikte och nitiskt ordningssamme skogsvaktaren Djurlund. I filmerna – till skillnad från i serierna – talar Bruno inte, utan kommunicerar med mummel, suckar, stönanden, och morranden.

I flera tecknade serier bor Bruno dock i skogarna utanför Ankeborg, i trakten runt Farmor Ankas gård.

Animation

Bruno debuterade 1950 i "Långben"-filmen "Hold that Pose". 1953 sammandfördes han med Kalle Anka i filmen "Rugged Bear", och påföljande år gjorde Djurlund sin debut i "Grin and Bear It", tillsammans med Kalle och Bruno. Under resten av 1950-talet figurerade Bruno och Djurlund i ytterligare en handfull filmer, varav två – "Hooked Bear" och "In the Bag" – med Bruno som huvudperson.

Under senare år har Bruno, på egen hand eller tillsammans med Djurlund, dykt upp i enstaka avsnitt av animerade tv-serier som "Hos Musse", "Räddningspatrullen" och "Legend of the Three Caballeros".

Tecknade serier

Under femtio- och sextiotalen medverkade Bruno och Djurlund i en handfull amerikanska serietidningar, främst tillsammans med Kalle Anka, men deras mest omfattande tid som seriefigurer var i Disneys så kallade "overseas"-program. Under sextiotalet och ett par år in på sjuttiotalet tecknade framför allt Tony Strobl flera serier med duon i huvudrollerna. Därefter försvann Djurlund, men Bruno hade under sjuttio- och åttiotalen en fortsatt karriär i ett trettiotal "Farmor Anka"-serier med manus av Ed Nofziger och tecknade av dels Strobl och dels Jaime Diaz Studio.

Under sjuttio- och åttiotalen producerades det dessutom omkring tio serier med Bruno och Djurlund i Brasilien.

På andra språk

Språk Bruno Björn Djurlund
Mini usa.gif Engelska Humphrey the Bear J. Audubon Woodlore
Mini finland.gif Finska Körmy Karhu Metsänvartija Puiseva
Mini frankrike.gif Franska Nicodème Le gardien Lanature
Mini italien.gif Italienska Onofrio Ocarina
Mini portugal.gif
Mini brasilien.gif Portugisiska
Colimério Sucupira

Se även