Bud Fisher

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Bud Fisher (född 1884 eller 1885, död 1954) var en tidig serieskapare och upphovsman till bl.a. "Storklas och Lillklas".

Fisher inledde sin karriär med att teckna sportserier för The San Francisco Chronicle. 1907 skapade han serien "A. Mutt" (från 1908 "Mutt & Jeff", "Storklas och Lillklas" på svenska) som ett direkt plagiat av den första strippserien, "A. Piker Clerk" skapad 1903 av Clare Briggs.

"Mutt & Jeff" blev, efter att figuren Jeff introducerats 1908, en stor succé. Efter ett tag blev Fisher värvad av William Randolph Hearst och tecknade serien för dennes tidningar runt om i landet. Serien distribuerades också till en början av Hearsts King Features Syndicate. I slutet av 1910-talet bytte Fischer till Wheeler Syndicate (sedermera Bell Syndicate). Då Fischer själv hade copyright på serien och Bell betalade honom 60 % av inkomsterna så blev han en förmögen man, den förste att bli rik på att skapa serier. Vid den här tiden hade Fisher överlåtit det mesta arbetet med serien till sina assistenter och med tiden undertecknade han bara serierna med sitt namn. Istället levde han till sin död 1954 ett utsvävande lyxliv med dyra bilar, snabba båtar och vackra damer.

Den mest tongivande assistentecknaren var Al Smith (Han skapade också söndagsidesserien "Cicero's Cat" ("Jönssons Katt") om katten i Storklas familj). Andra medarbetare var Ed Mack, Ken Kling och George Breisacher.

Artiklar i Bild & Bubbla