Cédric

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Cédric" är en humoristisk serie från Belgien (på franska) om en liten pojke med rufsigt, blont hår och hans vardag med familj, skola, klasskamrater och allt som hör till. Serien skapades 1986 av tecknaren Laudec och författaren Raoul Cauvin, och publicerades första gången i Spirou 23 december 1986. Hittills (2017) har det kommit ut 31 vanliga seriealbum och 23 illustrerade barnböcker om Cédric, och serien har dessutom blivit tecknad TV-serie.

Figurgalleri

Cédrics familj består av mamma, pappa och morfar – att den sistnämnde bor hemma hos dottern med familj är något som Cédric uppskattar, men inte hans pappa. Svärfar och svärson är ständigt i luven på varandra. Cédrics bäste vän är klasskamraten Christian – och i klassen går också Chen, en flicka från Kina, som Cédric är kär i.

Kuriosa

När de första 10 albumen om Cédric översattes till flamländska/nederländska, Belgiens andra officiella språk, döptes serien och huvudpersonen om till Stefan. Från och med album nr. 11 är dock namnet Cédric, precis som på franska – även i nyutgåvor av de äldre albumen.

Cédric står staty i Middelkerke i Belgien.

Ej på svenska

"Cédric" har ännu inte översatts till svenska.