Catweazle

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Catweazle och hans familiaris, grodan Ta-i-trä (Touchwood) av Bill Lacey från avsnittet "Cricketmatchen" ur Toppserien nr 8/1971. © Williams Förlag

Catweazle är en seriefigur, gjord efter den brittiska TV-serien med samma namn. I Sverige dök Catweazle först upp som TV-serie, skapad av Richard Carpenter, i början av 70-talet, för att senare bli en av serierna i tidningen Topp-Serien.

Handling

Catweazle är en inkompetent, excentrisk och en smula illaluktande trollkarl som av misstag förflyttats från 1000-talet till 1970-talets England. Han blir där god vän med en rödhårig pojke som lystrar till smeknamnet Carrot. Catweazles nya hem och gömställe blir ett gammalt, övergivet vattentorn, som han kallar för slottet Saburac. Catweazle letar hela tiden efter ett sätt att ta sig tillbaka till sin egen tid. Till sin hjälp har han sin gamla padda Touchwood, som han lyckats få med sig på tidsresan. Vännen Carrot ägnar större delen av sin tid åt att hålla Catweazle gömd för sin far och alla andra i grannskapet.

Den huvudsakliga anledningen till varför Catweazles längtar tillbaka till sin egen tid, beror på att för honom verkar hela det moderna samhället fullkomligt krylla av magiker. För Catweazle ter sig alla moderna ting som magi. Bara en så enkel sak som tända det elektriska ljuset ter sig som rena trolldomen och den som trycker på knappen måste då följaktligen vara magiker, tycker Catweazle. På hans egen tid hade dessutom en sådan sak ofelbart lett till att trollkarlen bränts på bål. Hela tiden tycker sig Catweazle vara ansatt av dessa magiker och han blir ibland rent skräckslagen.

Kuriosa

På väg till sin svågers kalkonfarm, ute på riktiga bondlandet i Sussex, råkade Richard Carpenter köra vilse. På en grindstolpe såg han namnet Catweazle målat och det blev just det som inspirerade honom till historien om en gammal trollkarl.

Serien

Serien startade i den brittiska tidningen TV Comic och fortsatte senare i Look-in, två tidningar som regelbundet publicerade serieversioner av brittiska TV-serier.

Originalpublicering

Fotnoter

  1. 21 februari 1970
  2. 2 october 1971
  3. 8 januari 1972
  4. 7 oktober 1972