Catwoman

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Catwoman, olika inkarnationer. Av Brian Bolland © DC

Catwoman, även känd som Kattkvinnan på svenska, Selina Kyle i det civila, var från början en bifigur i serien "Batman" ("Läderlappen"). Den ursprungliga Catwoman är en maskerad inbrottstjuv som egentligen heter Selina Kyle. Hon fanns med redan 1940 i det första numret av den amerikanska serietidningen Batman.

Även om hon är en skurk, har Catwomans förhållande till Batman inte bara varit fientligt. Tidvis har det funnits ett visst romantiskt intresse mellan dem. Under 1990-talet har Catwoman fått en egen serie i USA. I denna serie har Selina Kyle för närvarande lämnat över Catwoman-rollen till sin väninna Holly Robinson.

Catwoman i andra medier

Catwoman har förekommit som bifigur i såväl filmer, TV-serier och tecknade filmer med Batman.

Det har även gjorts en egen film med Halle Barry i huvudrollen som Catwoman ("Catwoman" 2004, i regi av Jean-Christophe "Pitof" Comar), detta är dock inte Selina Kyle-versionen av Catwoman och filmens Catwoman har egentligen inte mycket mer än namnet gemensamt med seriefiguren.Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!