Centre Belge de la Bande Dessinée

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Centre Belge de la Bande Dessinée (franska), Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal eller kort Stripmuseum (nederländska), är ett seriemuseum i Bryssel.

Museet är beläget på Zandstraat 20 Rue des Sables i ett hus byggt 1906 i jugendstil, ritat av arkitekten Victor Horta (vars hem på Amerikaansestraat 25 Rue Américaine numera är museum över honom själv). Renovering av huset inleddes 1980 under ledning av arkitekten Jean Breydel, som tillsammas med Bob de Moor och Alain Baran stödde idén att där inrätta ett seriemuseum. De fick också stöd av Hergé. Först 1986 fick man dock hjälp med restaureringen av huset från belgiska staten. Museet invigdes den 6 oktober 1989 under närvaro av kung Boudewijn I och drotting Fabiola.

Museet har en restaurang, ett rum om Victor Horta, ett bibliotek med läsesal och studierum, en utställning över hur serier framställs, en hörsal, en sal där originalserieteckningar ställs ut och ett rum om tecknad film. I bottenvåningen finns bokhandel och Bistro Horta. På första plan finns särskilda rum för de största belgiska serietecknarna under perioden 1929-1960 och för serietidningarna Tintin och Le Journal de Spirou. Museet ordnar regelbundet specialutställningar.

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!