Comics Heaven

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Comics Heaven (2007-09-25) Foto: Steamboat Willie © Steamboat Willie
Tillstånd medges för användning på Seriewikin, enbart. All annan användning är förbjuden.

Comics Heaven är en seriebutik i Gamla Stan i Stockholm som drivs av Kåge Mobrandt. Sortimentet består både av nytt och begagnat med tonvikt på album och tidningar från USA. Comics Heaven hade även en systerbutik i den sedan våren 2009 nedlagda Sofo Comics.

Historik

Kåge Mobrandt startade Comics Heaven AB 1985 som Goa Gängets Affär tillsammans med vännen Pelle Gartz. (Enligt egen utsago var det antingen "den 11 februari och vi sålde för 19 kronor eller så var det den 19 februari och vi sålde för 11 kronor".) Adressen var Skånegatan 47 på Södermalm i kvarteret Strykjärnet. Utbudet bestod till att börja med av de serier som Mobrandt själv sparat på vinden i sitt föräldrahem och de LP-skivor som Gartz samlat på sig under åren som skivaffärsbiträde på "Skivgrossisten". Snart började även försäljning av nya serier. Både Mobrandt och Gartz arbetade i initialskedet som scentekniker på Stockholms Stadsteater, men så småningom kunde de försörja sig "hjälpligt" på butiken.

1990 gick kompanjonerna skilda vägar. Medan Gartz fortsatte att driva en butik på Gamla Brogatan började Mobrandt att hyra en lokal på Stora Nygatan 23 i Gamla Stan. Försäljningen startade i oktober 1990. Till att börja med bestod sortimentet till cirka 50% av CD-skivor; på skylten stod "Serier och CD" och bolagets namn var Powerless Café & Bookshop AB. Snart fick affären namnet Comics Heaven och bolaget bytte namn till Comics Heaven AB 1995. CD-försäljningen slutade man med 1993.

Comics Heaven växte efter hand och flera medarbetare till Mobrandt har avlöst varandra under årens lopp. (2008 är dessa två till antalet och heter Lotta och Linda.)

Serieutbudet har utvecklats med tiden. Det mesta av försäljningen var ursprungligen begagnade och nya serier på svenska. Fram till 2002 importerade man serier från USA via en mellanhand, men på hösten 2002 inledde Mobrandt en egen import från distributören Diamond Comic Distributors i USA. Idag säljs huvudsakligen nya serier, böcker och "merchandise" från USA men kvar finns även ett fullt sortiment av svenska seriealbum och tidningar. Begagnatavdelningen är koncentrerad på material från 1980 och framåt men i en framtid kan den rent antikvariska delen komma att utökas.

Adress

Comics Heaven
Stora Nygatan 23 (Gamla Stan)
111 27 Stockholm
Tel: 08-20 25 16
E-mail: info@comicsheaven.se

Öppettider (2008)

  • Måndag–Fredag 10:00–18:30
  • Lördag 10–18
  • Söndag 11–17

Externa länkar