Comix Zone

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Comix Zone var ett "Beat 'em up"-TV-och datorspel, producerat av Sega, som utgavs till Sega Mega Drive och PC 1995.

Handling

Den onde mutanten Mortus tecknar en fiende åt Sketch Turner.
Screenshot från Comix Zone, 1995. © Sega(?)

Serietecknaren Sketch Turners skapelse, den onde mutanten Mortus råkar bli utsläppt ur sin serievärld genom ett mystiskt åskväder, och bestämmer sig för att fånga in Sketch i hans egen serie. Inuti serietidningen hamnar Sketch i en post-apokalyptisk värld, och möter snart generalen Alissa Cyan, som tar honom för en superhjälte som kommit för att rädda hennes folk från ondskan.

Spelet består av tre episoder, varje del består av två sidor i olika miljöer:

 • Episode 1: "Night of the Mutants" (ung.=Mutanternas natt) ("Newer York City")
  • Gatan/Kloaker
  • Mutanternas bas
 • Episode 2: "Welcome to the Temple" (ung.=Välkommen till templet) (Himalaya)
  • Bergsstig/Tibetansk stad
  • Tempel
 • Episode 3: "Curse of the Dead Ships" (ung.=De döda skeppens förbannelse) (Nya Zealands Atoller)
  • Grottor
  • "Övergivet" skepp

Stil

Spelet har en väl medveten stil och bandesign, där all action utspelar sig inne i rutorna i en serietidning, inspirerad av typiska amerikanska superhjälte- och actionserier, en originell bandesign i ett datorspel. Varje nivå består av två sidor, och man kan hitta hemligheter genom att riva av "pappret" och finna föremål. Dialogen visar sig i pratbubblor med typiskt serietypsnitt. Grafiken är gjord i starka färger, med figurer i actionfyllda poser.

Musiken är komponerad av Howard Drossin, välkänd TV-spels- och filmmusikkompositör, och grafiken är huvudsakligen gjord av serietecknare.

Spelteknik

Seriedesignen i spelet tar sig även uttryck i slagsmålstekniker spelaren kan använda, då Sketch t.o.m. kan riva ut remsor ur bakgrunden och kasta på fienden, även om han då förstör världen han är skapad i och förlorar livskraft på köpet. När en skör kanal mellan rutorna är i vägen, kraschar fienden igenom den och river sönder den. När Sketch kommer till slutet på strippen, svingar han sig upp till nästa scen.

Spelaren har bara ett enda liv, men om spelaren råkar dö så erbjuder Mortus honom, med orden "Oh, come on -- that was just too easy!", en extra chans på första och andra nivån.

Spelet innehåller även flera power-ups, som t.ex. Sketch's tama råtta Roadkill, och "super-näven", som förvandlar Sketch till "Super Sketch" för ett kort ögonblick och krossar alla fiender på skärmen.

Precis som i flera andra arkadspel, kan spelaren också utföra "bärsärk"-tekniker, som sänker livsstyrkan i de fall man träffar en fiende eller krossar ett föremål. Det finns flera sådana tekniker, och man får lära sig vilka som fungerar bra i vilka situationer.


Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 1 december 2006, innehåller helt eller delvis information hämtad från en.wikipedia:Comix Zone