Crossover

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Crossovers)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Dick Tracy i "Gasoline Alley", dessutom med referens till Fearless Fosdick i "Knallhatten". Tecknat av Jim Scancarelli © TMS

Crossover är en benämning som används för att ange att att en figur gästspelar i en annan figurs serie eller serietidning. Termen används också för att beskriva att en historia fortsätter i en annan serietidning än den tidning som den började i.

En mer anmärkningsvärd typ av crossover är förlagscrossovern som sker i samarbete mellan två förlag, till exempel när DC:s Stålmannen möter Marvels Spindelmannen i en specialutgåva.

Termen är inte specifik för serier, utan kan även gälla andra medier. En romanfigur kan till exempel förekomma som bifigur i en annan roman än den där figuren är huvudfigur. En skådespelare som har en roll i en viss TV-serie kan dyka upp i en gästroll som samma figur i en helt annan TV-serie. (En musiker kan på engelska sägas ha "crossover appeal", det vill säga vara populär i flera olika ålders- eller befolkningsgrupper.)

Ett besläktat fenomen, som dock inte skall förväxlas med crossovern, är när en figur från en befintlig serie lyfts ut och får en ny, egen titel. Det kallas spinoff eller avläggare.

Ursprung

Seriecrossoverns rötter går förmodligen att hitta i gamla myter och gudasagor. Ett exempel är den nordiska mytologin som innehåller två typer av gudomar som tidigare var åtskilda: asar och vaner. Ett annat exempel är historien om Jason och Argonauterna ur den grekiska mytologin, där åtskilliga hjältar från olika legender träffas och samarbetar.

Se även

Externa länkar