Förlagscrossover

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

En förlagscrossover (company crossover, intercompany crossover, cross-company crossover) är en crossover som sker mellan seriefigurer från fler än ett förlag.


Översikt

En crossover i serievärlden innebär att figurer från olika serier möter varandra, eller att en historia som börjat i en tidning fortsätter i en annan. En förlagscrossover innebär att två eller flera förlag samarbetar för att låta seriefigurer från sin respektive ägo möta varandra. Ofta sker det i specialutgåvor.

Tidiga förlagscrossovers

En av de första förlagscrossoverna var de tidiga superhjältegruppen "Justice Society of America" i tidningen All-Star Comics från 1940-talet. Den innehöll hjältar från både förlaget All-American Publications och förlaget National Comics. De båda förlagen samarbetade på flera sätt och All-American köptes upp av National 1945. Idag är förlaget känt som DC Comics.

Innoficiella förlagscrossovers

Inofficiella gästspel av seriefigurer i serier som tillhör ett annat förlag förekommer inte sällan i form av parodier, hyllningar, cameos eller s.k. "easter eggs", där man inte har ansökt om tillstånd om förfarandet. Ibland görs mindre officiella överenskommelser, där man får upphovsrättsinnehavarens tillåtelse att använda en figur i mindre omfattning.

På 1970-talet gjorde förlagen DC och Marvel Comics, vars medarbetare ofta kände varandra, flera "inofficiella" crossovers där man kringgick copyrightlagar och förlagens styrning på olika kreativa sätt. Under en och samma månad 1971 fick DC:s Justice League of America besök av the Champions of Angor i sin tidning, medan Marvels Avengers för första gången mötte Squadron Supreme. Champions of Angor var tydligt baserade på Avengers medan Squadron Supreme var en lätt förtäckt variant av Justice League.

En annan inofficiell överenskommelse gjordes 1977 då hjältarna i DC:s tidning Freedom Fighters och Marvels Invaders båda mötte skurkgrupper som kallade sig för Crusaders. DC:s Crusaders var baserade på Invaders, medan Marvels version var en variant på Freedom Fighters.

På liknande sätt gjordes 1984 en typ av crossover mellan Eclipses "DNAgents" och DC:s "New Teen Titans". DNAgents mötte Project Youngblood och Teen Titans RECOMbatants.

En annan variant var då flera DC-serier på 1970-talet kretsade kring Rutlands halloween-parader där många deltagare var utklädda till t.ex. Marvel-hjältar. I ett avsnitt av "Justice League" förtrollas flera paraddeltagare till de figurer de föreställer, och DC:s hjältar finner sig tvungna att kämpa mot maskeradversioner av Marvels Spider-Man, Captain America och Thor.

Den moderna förlagscrossovern

Den första moderna, officiellt sanktionerade förlagscrossovern var Superman vs. The Amazing Spider-Man med DC:s Stålmannen och Marvels Spindelmannen från 1976, som var unik i sitt slag och rönte stor uppmärksamhet när den kom. Den har sedermera fått flera uppföljare och efterföljare, och idag är förlagscrossovers inte en ovanlig företeelse på den amerikanska seriemarknaden.

Crossovers mellan Marvel och DC anses alltjämt vara de "största", inte minst för att de än idag har varit relativt få men också för att de båda förlagen annars brukar räknas som varandras huvudkonkurrenter. Bland de mest kända av dessa kan nämnas Superman/Spider-Man, Batman/Hulk, X-Men/Teen Titans, Punisher/Batman, Batman/Spider-Man, Green Lantern/Silver Surfer, Daredevil/Batman och JLA/Avengers. Det har även förekommit flera crossovers med titeln "DC vs. Marvel" där hela de båda världarna möter varandra. En gimmick som publicerats i samband med detta är så kallade Amalgam-serier, historier där DC:s och Marvels världar smält samman och bildat hybrider av figurerna.

Vissa förlagscrossovers har bestått av väldigt oväntade samarbeten. Till de mest udda crossoverserierna som publicerats hör Punisher/Acke och Stålmannen/Snurre Sprätt.

I dagspressen

Jubileumsfest för Blondie 2005. © KFS

Förlagscrossovers kan även förekomma bland dagspresserier. När Blondie och Dagobert firade 75-årig bröllopsdag 2005 var mängder med seriefigurer från andra dagsstrippar inbjudna, även sådana som distribuerades av andra syndikat.